Index Vakbarát Hírportál

Özönlenek a menekültek Horvátországba, fogytán a kormány türelme

2015. szeptember 17., csütörtök 17:46

A horgos-röszkei határátkelő hétfő éjjeli lezárása után a menekültek elég hamar megváltoztatták az útvonalukat Nyugat Európa felé, és már a szerb-macedón határról buszokkal indultak a szerbiai Sid városába, a sid-tovarniki határátkelőhöz. A horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic szerdán reggel még azt mondta, az ország kész arra, hogy befogadja és segítse "ezeket a szerencsétlen embereket", de miután eddig már 7300 menekült kelt át Tovarnikba érezhetően fogytán a türelme és folyamatosan telnek be az ad hoc befogadóközpontok.

A határról a horvát rendőrség vonatokkal és buszokkal az ország különböző pontjaira szállítja a menekülteket. Egy részük jelenleg a magyar határ közvetlen közelében található, használaton kívüli pélmonostori laktanyába tart, egy másik vonat pedig éjjel egy másik befogadóközpontja, a szlovén határ közelébe szállít 800 embert.

Ezek voltak a csütörtöki nap legfontosabb történései címszavakban:

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen azt mondta, hogy határzárat is bevezethetnek, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. Azt üzente a migránsoknak, hogy ne menjenek Horvátországba.

Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket

– mondta Ostojic az index.hr szerint.

A szerda óta Horvátországba érkező 9200  menekült nagy része csütörtök hajnalban a tovarniki vasútállomáson gyűlt össze. Egy nyolcszáz főt szállító vonat szerda éjjel távozott az állomásról, majd egészen délutánig sem buszok, sem vonatok nem jöttek. Az állomáson a helyi média szerint egyetlen mobilvécé és egyetlen csap jutott a menekülteknek.

A migránsok egy részét a horvátok kérésére még szerda éjszaka Zombor felé, a vajdasági Bácsbezdán és a horvátországi Kiskőszeg (Batina) közötti határátkelőre irányították a szerb hatóságok. Ez már a Baranyai háromszög, amely a magyar határ túloldalán fekszik. Batinából a menekültek az autópályán indultak el Eszék felé, majd a horvát hatóságok átmenetileg inkább lezárták ezt a határt. A horvátok Eszék mellett, Csepényben egy elmegyógyintézetet készítettek elő a menekültek fogadására, de a 600 fős létesítmény már délutánra megtel, és jelenleg a magyar határ közvetlen közelében fekvő Pélmonostoron egy laktanyát készítenek elő a befogadásukra.

Feltehetően a batinai határtól érkezett délután egy 20 fős menekült csoport a magyarországi Illoskába. Egyes információk szerint még körülbelül kétezer ember tart a horvát-magyar határ felé.

Zoran Milanović kormányfő szerdán még arról beszélt, hogy Horvátország segít a menekülteknek, akik át akarnak utazni az országon, a csütörtöki kormányülés előtt azonban már azt mondta, az ország kapacitásai végesek. A csütörtöki kormányülés előtt azt mondta, az ország lehetőségei korlátozottak, és neki az ország érdekeit kell szem előtt tartania. „Nem tudom garantálni azt, hogy végig ilyen szervezetten mederben tartjuk az eseményeket” - nyilatkozta. 

Ranko Ostojić belügyminiszter ezzel összhangban azt mondta, hogy Horvátország nem tud több menekültet befogadni. Amikor a menekültek számára létesített korridorról beszéltek, azt a belügyminiszter szerint csak úgy értették, hogy a tovarniki vasútállomásról elviszik a menekülteket Zágrábba.

A menedékkérőknek majd a főváros környékén lévő befogadóállomásokon kell regisztrálniuk magukat. Akik nem adnak be menekültkérelmet, azokat illegális migránsoknak fogják tekinteni. A schengeni külső határokkal rendelkező Szlovénia már most cáfolta, hogy bármiféle korridort terveznének a menekültek továbbutazásának biztosítására. Mindez azt jelentheti, hogy Horvátországból a menekültek nem utazhatnak tovább Szlovéniába.

Borítókép: menekültek próbálnak átjutni a rendőrsorfalon a tovarnyiki vasútállomáshoz csütörtök déluátn. AFP 

Rovatok