Index Vakbarát Hírportál

Felkészül: Szlovénia

2015. szeptember 17., csütörtök 20:49

Szlovénia biztosítani fogja a schengeni határt az illegálisan határátlépőket visszatoloncolják Horvátországba, hacsak nem nyújtanak be menedékkérelmet Szlovénia területén.

Ötezer menekült érkezhet a napokban Szlovénia határaira - amely egyben a  schengeni övezet külső határa is - a Vöröskereszt becslései szerint. A szlovén hatóságok és segélyszervezetek gyorsított üzemben készülnek a menekültek fogadására, a határőrség azt mondta, nem fogják hagyni a menekültek ellenőrizetlen ki-be áramlását, és náluk nem fognak ezrek menetelni az autópályán. A tervezett regisztrációs pontokat és befogadó központokat már ki is jelölték.

Vissza fogják toloncolni őket

Mirko Cerar kormányfő szlovén leszögezte, hogy országa biztosítani fogja a schengeni határt Horvátország felé. A rendőrség közlése szerint a határt illegálisan átlépőket visszatoloncolják Horvátországba, hacsak nem nyújtanak be menedékkérelmet Szlovénia területén.

Csütörtök este már meg is érkezett körülbelül 500 menekült a szlovén határhoz, és Reuters szerint ezen kívül egy 200 menekültet szállító vonatot a szlovén rendőrök feltartóztattak a határon. Egy másik vonattal még körülbelül 800 ember van úton egy Szlovénia közelében kialakított menekültáborba a szerb-horvát határról. A táborhoz - és Zágrábhoz - legközelebbi határátkelőnél, Brežicnél a polgári védelem sátrakkal vízzel, élelmiszerrel készül a menekültek fogadására. A szlovén vasút is készen áll a menekültek fogadására, ez ügyben már egyeztettek a horvát vasúttal, írja a vecernji.hr.

A befogadóközpontokat valószínűleg Črnomelj, Preloka és Vinice közelében állítják majd fel, hogy pontosan hol, az attól függ, hogy hol érkezik be az országba a legtöbb migráns, közölte a szlovén belügyminisztérium.

A hatóságok úgy számolnak, hogy Bela krajina lehet az egyik legforgalmasabb átkelő.

A szlovén vöröskereszt jelenleg ötezer ember ellátásához elegendő készlettel rendelkezik, de ezen felül szükségük van még élelmiszerre és pénzre.  Az utóbbi hetekben számos szlovén segélyszervezet adománygyűjtésbe kezdett a menekültek számára, írja az MTI.

Nem minden menekült megy Szlovéniába

A szlovének által elképzelt forgatókönyvet módosíthatja, hogy a horvátországi pélmonostori átmeneti menekülttáborból azt jelentette a tudósítónk, hogy még a magyar határ közeléből is inkább Szlovénia felé indulnak tovább menekültek, mert Magyarországtól félnek.

Korábban olyan hírek is megjelentek, hogy Szlovénia egy korridoron átengedi majd a menekülteket, de ezt csütörtökön Vesna Györkös Žnidar belügyminiszter tagadta, és kifejtette, hogy egy ilyen korridor sértené az európai törvényeket.

Miközben Szlovéniában nagy erőkkel dolgoznak az ország felé tartó menekültek fogadását szolgáló infrastruktúra felállításán, a ljubljanai kormány arra számít, hogy Horvátország fel fogja tartóztatni a migránsok nagy részét. Szlovénia arra számít, hogy Horvátország "betartja EU-tagállami kötelességeit", ami azt jelenti, hogy a "menekültek többségének ott kell maradnia" - mondta Sefic Bostjan szlovén belügyi államtitkár csütörtökön.

Szlovénia a migrációs válság miatt szerdán ideiglenes határellenőrzést vezetett be a Magyarországgal közös határán. Az Ausztriával, Olaszországgal és Horvátországgal is határos Szlovénia, amely része a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, menekültáradatra számít a magyar-szerb határ lezárása miatt.

Rovatok