Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom év után engedték el Guantánamóról

2015. szeptember 17., csütörtök 18:45

Szabadon engedtek a guantánamói amerikai börtönből egy több mint 13 éve vádemelés nélkül fogva tartott marokkói férfit - írta az MTI. Júnisz Abdur-Rahmán Sekkúrit az al-Kaida terrorszervezet feltételezett tagjaként vettek őrizetbe 2001 decemberében Pakisztánban, ahová Afganisztánból menekült az al-Kaida több harcosával együtt - közölte a washingtoni védelmi minisztérium csütörtökön.  2002 májusa óta volt Guantánamón, de vádat nem emeltek ellene.

Most a hazájába szállították, de a marokkói hatóságok a megérkezése után - a tervekkel ellentétben - egyelőre nem helyezték szabadlábra. „A marokkói hatóságoknak semmi okuk meghosszabbítani Júnisz fogva tartását azok után, amit 14 év alatt elszenvedett” - monta Cori Crider, Sekkúri amerikai ügyvédje.

A 46 éves férfinek a szabaduláshoz át kellett esni egy biztonsági vizsgálaton, és a kongresszusnak megküldött, törvényileg előírt értesítést követően engedték ki a guantánamói fogolytáborból.

Sekkúri idén már a hetedik guantánamói fogoly, aki elengedtek az amerikai hatóságok. Még 115 embert tartanak fogva a Kuba szigetén lévő börtönben, így Barack Obama 2009-es megválasztása óta felére csökkent a guantánamói börtönben a létszám. Az amerikai elnök első, 2008-as elnökválasztási kampányában azt az ígéretet tette, hogy megválasztása után bezáratja a létesítményt. Ugyanakkor az ennek érdekében tett lépések - elsősorban a kongresszus ellenkezése miatt - a vártnál jóval lassabb ütemben haladtak.

A guantánamói börtönt éles bírálatok érték jogvédők részéről, mivel ott jelentések szerint tiltott módszerekkel vallatták, nem hagyták aludni, szélsőséges hőmérsékleten tartották, hangos zenével zaklatták, vízbefojtásos módszerrel kínozták a rabokat.

Rovatok