Index Vakbarát Hírportál

Bezárják az amerikai kulturális központot Moszkvában

2015. szeptember 18., péntek 16:31

Bezárja az orosz kormány az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége alatt működő amerikai kulturális központot Moszkvában, közölte John Tefft amerikai nagykövet. 

A központnak otthont adó könyvtár értesítette az amerikai intézetet, hogy a nagykövetséggel felmondta a szerződést, az amerikai állampolgárságú igazgatóját leváltja, és teljes ellenőrzése alá vonja a központ tevékenységét - mondta a nagykövet. 

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége sajnálja, hogy az orosz kormány egyoldalúan döntött a kulturális központ bezárásáról. Az orosz állami könyvtár szerint viszont szó sincs a központ bezárásáról, nem függesztik fel a működését, a szerződés felmondása pedig csak technikai jellegű. Bár a könyvtár szerint új megállapodás fog születni a felek között, az amerikai nagykövetség szerint az orosz fél meg akarja változtatni az intézetet működését azzal a céllal, hogy az amerikaiakat kiszorítsák onnan, írja az MTI.   

Az amerikai központ csak tavaly több mint 50 ezer orosz látogatót fogadott és több mint 400 kulturális és oktatási eseményt rendezett. 

Rovatok