Index Vakbarát Hírportál

Negyven horvát rendőrt fegyvereztek le a magyar hatóságok

2015. szeptember 18., péntek 21:44 | nyolc éve frissítve

Zágráb szerint volt egyeztetés Budapesttel arról, hogy Magyarbólyra 800 menekülttel és 40 rendőrrel érkezik vonat Horvátországból. Ehhez képest a magyar fél példátlan határincidensről beszél. A hírek szerint maguk a magyar rendőrök kérték a határon megállt horvát vonatot,hogy guruljon be az állomásra.

Példátlan határsértésnek nevezte Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója azt, hogy Horvátországból egy különvonat szállított át Magyarországra több száz menekültet. A szerelvény a horvát oldali Pélmonostorról (Beli Manastirból) érkezett a kora esti órákban a magyabólyi vasútállomásra, a vonaton a több mint 800 – egy kormányzati bejelentés szerint ezernél is több – menekültet negyven fegyveres horvát rendőr kísérte.

Bakondi György azt mondta: a Magyarbólyra érkezett, menekültekkel és fegyveres horvát rendőrökkel teli vonat példátlan határsértés, a vonatvezetőt a magyarok őrizetbe vették, a rendőröket lefegyverezték és a vonatot lefoglalták. A köztévé helyszíni tudósítója később arról is beszélt, hogy a vonattal kapcsolatban a közlekedés rendjének veszélyeztetése is felmerül, mert piros jelzésnél és a MÁV értesítése nélkül érkezett az országba.

Az m1 műsorában a kormányszóvivő is beszélt az esetről. A Magyarbólyról bejelentkező Kovács Zoltán súlyos határincidensnek nevezte az esetet. A kormányszóvivő közölte: jelenleg még tisztázandó, hogy mi legyen a horvát rendőrökkel.

Kovács szerint határrendészeti szempontból is alapvető kérdéseket vet fel, hogy fedélzetén 40 fegyveres rendőrrel jelent meg a vonat a magyar oldalon. A negyvenes számról később kiderült, hogy csak becslés volt, pontosan 36 horvát rendőr volt a vonaton. Amely, a kormányszóvivő szerint előzetes bejelentés nélkül jött Magyarbólyra.

Helyszíni tudósítónk szerint ugyanakkor nem érhette váratlanul a magyar hatóságokat a több mint 800 menekülttel érkező vonat, amely a magyarbólyi állomáson állt meg. Az m1 híradója szerint előzetes figyelmeztetés nélkül jött a vonat, ehhez képest már jóval a szerelvény megjelenése előtt BKV-s buszokkal várakoztak, a rendőrök láthatóan készültek a fogadásra.

Így jött meg a példátlanul határsértő vonat

A vonattal érkezett horvát rendőrök szabadon várakoztak a peronon, amikor munkatársaink a magyarbólyi vasútállomáson voltak, azt látták, hogy a rendőrök nem intézkedtek velük szemben. Sőt, a két ország rendőrei együtt koordinálták a beérkezett vonat kiürítését.

Igaz, mikor két és fél órás várakozás után elindult a magyar vonat, amelyre átszállították a menekülteket – és vélhetően az osztrák határhoz, Körmendre vagy Szentgotthárdra mennek vele – a Horvátországból érkezett vonat még a magyarbólyi állomáson volt.

A magyarok felrúgták az egyezséget

Zágráb szerint szó sincs arról, hogy előzetes jelzés nélkül érkezett volna a vonat Magyarbólyra. Az Index.hr idézte a horvát belügyminisztert, aki kijelentette: volt egyeztetés, de "a magyarok felrúgták a megállapodást". A rendőröket lefegyverezték, Osztojics hangsúlyozta, hogy szó sem volt letartóztatásról. (Igaz, ezt a magyar fél sem állította, Kovács is lefegyverzésről beszélt.)

A horvát rendőrök fegyer nélkül péntek éjjel visszatérhettek Horvátországba.

 
 

A Nol.hu értesülései szerint a horvát vonat eredetileg megállt a határon, a mozdonyvezető nem volt hajlandó továbbmenni. Ezt csak a határon tartózkodó magyar rendőrök kérésére tette meg, miután telefonon is engedélyt kapott rá.  „Útközben még egy magyar rendőr is felszállt a mozdonyra, ahol három horvát vasutas és két horvát rendőr tartózkodott.” Ezután a horvát rendőrök a magyarokkal közösen szállították át a menekülteket a magyar szerelvényre. Az egy óráig is eltartott művelet során a rendőrök végig hordhatták a fegyverüket. A lefegyverzésre csak azután került sor, hogy a menekültekkel teli magyar vonat ellindult Pécs – és utána vélhetően az osztrák határ – felé.

Rovatok