Index Vakbarát Hírportál

Vučić kiakadt Orbánra

2015. szeptember 18., péntek 12:29

Uniós szintű beavatkozásra és Brüsszel hathatós válaszára van szükség Magyarországgal szemben a horgosi összecsapás miatt – idézte a B92.net a Washingtonban tárgyaló szerb kormányfőt, aki szerdán John Kerry amerikai külügyminiszterrel találkozott. Aleksandar Vučić reméli, hogy „nem ismétlődik meg az eset”, amikor a magyar rendőrség szerb területen állókat zavart szét könnygázzal és vízágyúval, aminek szerb újságírók is szenvedő alanyai voltak.

„Megdöbbentenek a történtek” – jelentette ki Vučić az általa méltatlan esetnek nevezett szerdai összecsapásról.

Bár Szerbia eddig a Macedónia irányából érkezők szervezett továbbításában vett részt, hogy a menekültek mielőbb elhagyják az országot, Vučić kijelentette: mindenben a lehető legtöbbet nyújtották a menekültügy kezelésében. „Elvégeztük azt a feladatot, amit előttünk egyik ország sem tett meg. Szolidaritással és toleranciával fordultunk a menekültek felé, akiknek orvosi ellátást is biztosítottunk” – mondta Vučić, megjegyezve, hogy ha a területüket és függetlenségüket fenyegető akciók megismétlődnek, akkor Szerbia kénytelen lesz megvédeni magát. A kormányfő választ vár az EU-tól a történtekre.

Különben dühbe jövünk

Belgrád választ vár az EU-tól, és azt is, állapítsa meg a felelősöket a könnygázas konfliktusért. És ismét figyelmeztetett, hogy nem ismétlődhet meg  a szerdai eset.

Máskülönben ez hatalmas katasztrófát okozhat a régióban. „Nemcsak felelősöket, de az egész EU-t is figyelmeztetni szeretném, mert mindaz, ami történt, nem a mi hibánk, hanem azoké, akik nem reagáltak időben és a megfelelő módon” – jelentette ki, nem annyira horgosi esetre, mint inkább az egész menekültáradatra vonatkoztatva.

„Emiatt kell olyan feladattal megbirkóznunk, amelyre nincs megoldásunk” – közölte Vučić.

Rovatok