Index Vakbarát Hírportál

Eltüntették a hajléktalanokat a pápa elől

2015. szeptember 19., szombat 07:42

A pápai látogatásra való felkészülés keretében történő "társadalmi tisztogatással", hajléktalanok elzárásával vádolta meg pénteken a kubai kormányt egy ellenzéki emberi jogi szervezet - írja az MTI.

A Kubai Emberi Jogi és Nemzeti Megbékélési Bizottság azt állítja, hogy a rendőrség ismeretlen helyre bezárt több ezer koldust és hajléktalant három olyan városban - Havannában, Holguinban és Santiagóban -, amelybe Ferenc pápa ellátogat szombattól keddig tartó kubai útján. A Reuters hírügynökség szerint a kubai hatóságok nem nyilatkoznak a rendőrség tevékenységéről.

A szervezet úgy tudja, az intézkedést a legmagasabb szinten hagyták jóvá Havannában. "Ezzel a társadalmi tisztogatással az a cél, hogy ezeket az embereket eltávolítsák a pápai látogatásra érkező zarándokok, külföldi újságírók és más vendégek szeme elől" - olvasható közleményükben. A szervezet hozzátette: nem tudják, hogy hova zárták be a begyűjtött több ezer embert. A bizottság arra kérte Ferenc pápát, hogy járjon közbe a kubai hatóságoknál az eltüntetett hajléktalanok szabadon engedése érdekében.

Rovatok