Index Vakbarát Hírportál

Hogy került a Google, a Daimler és a Magyar Telekom egy csapatba?

2015. szeptember 20., vasárnap 16:26

Listát készített a Portfolio.hu azokról a nagyvállalatokról, amelyek az elmúlt hetekben valamilyen eszközzel segítették az Európába érkezett több tízezer menekült életét. A névsorba olyan céget is felkerültek, amelyek már döntöttek későbbi segítségnyújtásról.

Tizenhárom céget sorol fel laptársunk, ezek között van egy magyarországi – bár részben német érdekeltségű – tőzsdei cég, a Magyar Telekom is. A társaság azzal került be a lajstromba, hogy ingyen wifit ajánlott fel és szolgáltatott a tranzitzónákban (a xenofób Facebook-kommentekre udvarian válaszoló Facebook-adminjuk pedig külön netes hős lett).

És hogy milyen óriásvállalatok közé került a magyar cég? A listán szerepel a Deutsche Post, amely azt tervezi, hogy 100 ezer négyzetméternyi üres épületet ajánl fel a menekültek számára szállásnak. A vállalati szoftvereket fejlesztő SAP egy olyan alkalmazást fejleszt, ami segít a Németországba érkező menekülteknek abban, hogy eligazodjanak a bürokratikus útvesztőkben és megtalálják az irodákat, ahol regisztrálni tudják őket. A Daimler autógyártó teherautó-részlege a Luftfahrt Ohne Grenzen segélyszervezettel együtt egy teherautókból álló konvojjal 120 tonnányi segélyt küldött törökországi táborokba szír menekülteknek. Két darab Mercedes-kisteherautót is ajándékozott segélyszervezeteknek.

Nemcsak német társaságok szerepelnek az összeállításban: a Google például azzal került fel, hogy egy adománygyűjtő kampányba kezdett, amivel tervei szerint legalább 11 millió dollárt gyűjt majd össze a menekülteket segítő humanitárius szervezeteknek. Az amerikai Goldman Sachs az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalával együttműködve nyújt segítséget: 2 milliárd fontot költöttek élelmiszercsomagokra, gyerekek elszállásolására, valamint átmeneti egészségügyi létesítményekre.

A Portfolio.hu teljes listájátitt olvashatja >>

Rovatok