Index Vakbarát Hírportál

Nepál többé nem hindu királyság

2015. szeptember 20., vasárnap 18:34

Nepál hindu királyságból szekuláris szövetségi köztársaság lesz, miután vasárnaptól elfogadták a himalájai ország új alkotmányát.

Katmanduban tűzijátékkal és dobpergéssel üdvözölték a bejelentést, az utcákon fokozott biztonsági intézkedések közepette emberek ezrei ünnepelték a történelmi pillanatot. Az új alkotmány ellen viszont hetek óta tüntetnek is az országban. Vasárnap egy ember meghalt, amikor a rendőrség belelőtt a demonstrálók csoportjába, akik előtte kövekkel és palackokkal dobálták őket. Az utóbbi hetekben több mint negyvenen vesztették életüket az új alkotmány ellen rendezett tüntetéseken.

A nepáli alkotmányozó nemzetgyűlés több éves belpolitikai vita után szerdán nagy többséggel fogadta el az ország új alaptörvényét, amely a 28 millió lakosú országot hét szövetségi államra osztja fel. Az ország déli részén élő etnikai csoportok attól tartanak, hogy az eddiginél is hátrányosabb helyzetbe kerülhetnek az új közigazgatási határok miatt, szerintük az új alaptörvény csak tovább korlátozza politikai képviseletüket.

Nepálban a kormány és a maoista lázadók közötti tízéves polgárháborút 2006-ban lezáró békeegyezményekkel szűnt meg a királyság intézménye. Azóta azonban a politikai erők képtelenek voltak megalkotni az állami berendezkedés formáját meghatározó alkotmányt. Végül az áprilisi katasztrofális földrengés nyomán határozták el magukat az együttműködésre — foglalja össze a helyzetet az MTI.

Rovatok