Index Vakbarát Hírportál

Vörös alsógatyára cserélték az elnöki zászlót Prágában

2015. szeptember 20., vasárnap 19:36

Egy hatalmas vörös alsónadrágra cserélte a prágai Hradzsin feletti elnöki lobogót a Ztohoven nevű művészcsoport. A szombat esti akcióról készített videó vasárnap jelent meg a Facebookon.

A cseh elnök szóvivője elítélte a performanszt, mely szerinte meggyalázta az állami jelképeket. Az elnöki iroda felülvizsgálja a biztonsági előírásokat. A három fiatal művész kéményseprőnek öltözve, felújítási állványokon jutott fel gond nélkül a vár tetejére.

A Prágai Vár felett végre annak a férfinek a zászlaja lenghetett, aki semmiért sem szégyelli magát

— posztolták. A csoport szerint Milos Zeman elnök elcsúfítja a Cseh Köztársaságot és túl jóban van Kínával és Oroszországgal — íerja az MTI.

A prágai rendőrség a három elkövetőt őrizetbe vette, aztán a kihallgatásuk után vasárnap szabadlábra helyezte őket. Garázdasággal és lopással vádolják őket. Bár Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök azt javasolta, hogy az ügyet kezeljék humorral, úgy is azt kérdezte, hogyan lehetséges, hogy a Prágai Vár őrsége nem akadályozott meg egy ilyen akciót. A várőrség azzal védekezik, hogy a performansz után azonnal őrizetbe vették a három elkövetőt és átadták őket a rendőrségnek.

A Ztohoven csoport első ismert performansza még 2007-ben volt, amikor betörtek a közszolgálati Cseh TV egyenes adásába, és a nézők egy eredetinek tűnő atombomba-robbanást láthattak az egyik csehországi hegységben, ami állítólag kisebbfajta pánikot váltott ki. A tagok ellen rendszeresen indítanak eljárást az akcióik miatt.

Rovatok