Index Vakbarát Hírportál

Kutyájával menekül Szíriából egy 17 éves srác

2015. szeptember 22., kedd 01:11

Néhány nappal azután, hogy a világsajtót bejárta a Röszkénél lefotózott szír menekült Omar és az Európába magával hozott macskájának, Johnnynak a fotója, ezúttal egy kutyáját magával menekítő migráns történetét ismerhetjük meg. Igaz, Omartól és Johnnytól eltérően a mostani történet szereplő még a hosszú európai gyaloglás elején, a Földközi-tengeren vannak – igaz, már görög földön, vagyis az EU területén.

Most a The Independent számolt be arról, hogy egy mindössze 17 éves szír fiú, a damaszkuszi születésű Aslan indult el a nagy utazásra a kutyájával együtt. Ő nemrég hajóval érkezett Európába, a görögországi Leszbosz szigetére, miután korábban nagyjából 500 kilométert gyalogolt a Rose-nak hívott kutyával a kezében.

Az interjúban, amit az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) készített, mesélt arról, hogy gyakran kérdezték: tényleg csak egy kis táskával indult útnak, viszont magával hoz egy kutyát is? Erre mindig azt válaszolta, hogy igen, nem tudta otthagyni Rose-t a háború sújtotta országban, szereti őt, szüksége van rá.

A brit lap cikke szerint egyébként Omar és Aslan példája nem egyedi. Az UNCHR szóvivője azt mondta, nagyon sok menekült indul el valamilyen házikedvencével, és gondoskodik róla egész úton. Ha fizikailag ez megerőltetőnek is tűnik, valójában segíti elterelni a figyelmet a valóságos nehézségekről, és sokaknak – különösen a családjukat, szeretteiket vesztett embereknek – érzelmileg is fontos, hogy van egy élőlény, akihez kötődhetnek.

Rovatok