Index Vakbarát Hírportál

Tömeggyilkosságot tervezett a hajszíne miatt

2015. szeptember 22., kedd 17:16

A 37 éves Mark Colborne-ról kedden mondta ki a brit bíróság, hogy terrortámadásra készült, írja a BBC. De nem az az elképesztőbb a történetében, hogy a ciánkészítés hozzávalóit találták meg a szobájában műanyagkesztyűk és orvosi maszkok mellett.

Colborne azért tervezett terrorcselekményeket, mert úgy érezte, megalázzák vörös hajszíne és világos bőre miatt. A férfit június elején tartóztatták le, miután féltestvére és anyja felfedezték a kellékeket „feltűnően rendetlen” hálószobájában. Akkor kezdtek gyanakodni, amikor a férfi féltestvére online rendelt vegyi anyagok számláit találta meg takarítás közben. Colborne szobájában több, emberek megmérgezéséről és megöléséről szóló könyvet és A4-es papírokra írt jegyzeteket is találtak.

Költői és brilliáns

Feljegyzéseiben a férfi Anders Beivikhez (a politológia szakra nemrég felvett norvég tömeggyilkoshoz) hasonlította magát többek közt, és arról is írt, „főbe lőné” Károly herceget. A Mirror szerint a tárgyaláson elhangzott: a férfi arról szőtt terveket, hogy a trónörököst és Vilmos herceget is megöli, hogy a vöröshajú Harry herceg kerüljön trónra.

„Nem tudom eldönteni, hogy tömegpusztító fegyverekkel tömegeket irtsak ki, vagy csak a zsarnokokkal foglalkozzak” – állt naplójában. Breivik támadását a „költői és briliáns” szavakkal jellemezte.

Olyan sérülést okozok Angliának, amit az egész világon megéreznek. Förtelmes bosszút állok egy olyan terrortámadással, ami nem felhívja a figyelmet nemcsak az én fájdalmamra, hanem testvéreimére is világszerte.

– írta.

Az esküdtszék nem jutott egyhangú döntésre, ezért a bíró elfogadta a többségi döntést, mely szerint Colborne bűnös terrorcselekmények tervezésének bűnében. Büntetését csak később határozzák meg.

Rovatok