Index Vakbarát Hírportál

Éhségsztrájkolnak a meggyilkolt mexikói diákok szülei

2015. szeptember 23., szerda 12:36

Éhségsztrájkba kezdenek az egy évvel ezelőtt eltűnt és valószínűleg meggyilkolt negyvenhárom mexikói diák családtagjai - jelentette az MTI. A családtagok éhségsztrájkja szerdán kezdődik és péntekig tart, majd szombaton tiltakozó felvonulást terveznek Mexikóvárosban.

A Guerrero állambeli Igualában tavaly szeptemberben veszett nyoma 43 főiskolásnak. A hatóságok szerint rendőrök adták át a diákokat a Guerreros Unidos helyi drogkartellnek, amelynek emberei meggyilkolták, majd elégették őket, mert azt hitték róluk, hogy egy rivális bűnbanda tagjai. Az esettel kapcsolatban letartóztatták a város polgármesterét is, mert a gyanú szerint az ő utasítására hurcolták el a rendőrök a diákokat.

Eközben tüntető diákok csaptak össze rendőrökkel Mexikóban. Az erőszakba torkolló tüntetésre helyi idő szerint kedden került sor, amikor diákok, hozzátartozók és barátok buszokkal tartottak Chilpancingo felé, hogy aztán az ország fővárosában, Mexikóvárosban az elnökkel, Enrique Pena Nietóval találkozzanak. A menetnek rohamrendőrök állták útját, ekkor a tüntetők felgyújtottak egy teherautót. A kialakult konfliktusban legalább tizenkét diák, hat egyetemi alkalmazott és több rendőr is megsérült.

Másfél hónappal ezelőtt szitává lőttek egy mexikói polgárjogi aktivistátt, aki kulcsszerepet játszott a tavaly eltűnt 43 főiskolás utáni kutatásban. Ő vezette el a mexikói hatóságokat azokhoz a tömegsírhoz, amely feltehetően a fiatalok holttesteit rejtette. A főügyészség szerint a legalább 60 tömegsírban 129 holttestre bukkantak.

Rovatok