Index Vakbarát Hírportál

Hollande: Gondolkodjon el az EU-tagságáról, aki nem osztja az európai értékeket

2015. szeptember 23., szerda 20:47

Európa egy értékközösség, ezért azoknak, akik nem osztják annak értékeit és elveit, el kell gondolkodniuk arról, helyük van-e az Európai Unióban.

– jelentette ki Francois Hollande francia elnök szerdán, a brüsszeli EU-csúcsra érkezve.

Hollande ezt az MTI szerint egy olyan újságírói kérdésre válaszolva mondta, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök menekültügyi politikáját firtatta.

Az összes ellenzőhöz szólhatott

A BBC pedig úgy értékelt, hogy a francia elnök szavai azoknak az uniós országoknak szóltak, amelyek elutasítják az EU-ba érkező menekültek kvótarendszer alapú elosztását a 28 tagállam között. A kedden az uniós belügyminiszterek által minősített többséggel megszavazott tervet Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenezte, Finnország tartózkodott a voksoláson.

A szerdai migrációs csúcs egyik fő témája ezen terv szentesítése lesz. Hollande a csúcs előtt arról beszélt, a keddi egy fontos döntés volt, és Franciaország részt fog venni annak megvalósításában. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy ennek a határvédelem és migránsok regisztrációjának fokozásával, illetve a közel-keleti menekülttáborokban uralkodó állapotok javításával kell párosulnia.

A francia elnök egyúttal egy új békekonferencia összehívását sürgette a négy és fél éve tartó szíriai polgárháború rendezésére. A szíriai válságról korábban Genfben már két békekonferenciát is tartottak, de mindkettő sikertelen volt.

Hollande azt is elmondta, hogy folynak a francia légierő felderítő repülései Szíriában, és ha azonosították a megfelelő célpontokat, akkor légicsapásokat fognak végrehajtani az Iszlám Állam  állásai ellen. Ezt illetően kapcsolatban van Nagy-Britanniával is, és várja, hogy David Cameron kormányfő döntsön az IS elleni szíriai harchoz való brit csatlakozásról – tette hozzá.

Rovatok