Index Vakbarát Hírportál

Tüntettek Orbán ellen a németek, de volt Danke Viktor-póló is

2015. szeptember 23., szerda 12:29 | aznap frissítve

Orbán Viktor menekültügyi intézkedéseit kevesen támogatják Európában, de a bajor keresztényszociális unió (CSU), Angela Merkel kereszténydemokratáinak (CDU) testvérpártja szabályosan sztárként kezeli őt. Az Orbán védelmezőjeként fellépő, a bajor tartományt évtizedek óta irányító CSU meg is hívta a mai tartományi frakcióülésére Orbán Viktort. Ezt a német sajtó vegyes érzelmekkel fogadta. A Süddeutsche Zeitung például azt írja: nincs ezen mit csodálkozni, a CSU annak idején Silvio Berlusconit is meghívta. 

Orbán már kedden megérkezett Németországba, ahol a bambergi Residenz hotelben együtt vacsorázott a CSU veterán politikusával, Edmund Stoiberrel. Stoiber 1993-2007 között volt Bajorország tartományi kormányfője, és komoly szerepe volt az első Orbán-kormány idején a magyar-német kapcsolatok erősítésében.

A 73 éves politikussal való találkozót a német Bild egyfajta titkos találkozóként tálalja, pedig valószínűleg csak arról van szó, hogy két régi ismerős találkozott. Stoiber azt mondta, a találkozó kedvéért nem ment ki a Bayern-Wolfsburg meccsre, majd  a hotelben másfél órát beszélgettek. Stoiber elmondása szerint Orbán többször is kitért arra, nem érti, miért kapott olyan éles bírálatokat Magyarország Németországtól. "A Calais-nál felállított kerítéssel miért nem foglalkozik senki?" - kérdezte tőle állítólag töbször is a magyar miniszterelnök. Stoiber azt mondta a Bildnek: ő megérti Orbánt, akit szerinte nem objektívan értékelnek a németek.

Orbán szerdán hivatalos volt a CSU tartományi frakciójának ülésére, amit egy régi kolostorban tartottak. Szerda reggel először Horst Seehoferrel, a CSU elnökével, Bajoroszág tartományi kormányfőjével tárgyalt, majd nagyobb körben beszélgettek a párt vezetőivel. Ezután Orbán rövid beszédet mondott. 

A tartományi frakció ülésének helyszínén kisebb ellentüntetést rendezett a helyi ellenzék. A tüntetésen a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldal (Die Linke) néhány tucat politikusa és aktivistája vett részt. Megjelentek ugyanakkor emberek "Danke Viktor! Köszönöm!" feliratú pólókban is.

A Németországban a menekülthullám nagyon is gyakorlati kérdéseivel épp Bajoroszág szembesült: Münchenbe több tízezer menekült érkezett, akiket egyre nehezebb elhelyezni és ellátni. Épp a CSU győzte meg Angela Merkelt arról, hogy Németországnak be kell vezetnie a határellenőrzést, mert a helyzet nem lesz tartható a továbbiakban. 

Horst Seehofer, a CSU mostani elnöke, Bajorország tartományi kormányfője a párt frakcióülésén azt mondta: meleg szavak, okos elemzések és haszontalan tanácskozások már nem segítenek, Németországban is rendkívüli állapot van.  Seehofer szerint nincs rendszer, hiányzik a szervezettség, a törvények és szabályok nagy része mára hatályon kívül helyeződött. Seehofer szerint csak a CSU meri a nevén nevezni a dolgokat Németországban, a média pedig a tények egy részét nem mutatja be az embereknek. 

A Süddeutsche Zeitung szerint Seehofer a múlt hét csütörtökön a tartományok vezetőinek tartott berlini tanácskozáson is élesen kritizálta Merkelt. Szerinte nem tartható az eddigi rossz munkamegosztás Németországban: az egyik fél csak az erkölcs és az emberiesség nevében lép fel, és csak a másik fél (Bajoroszág) végzi a tényleges munkát, ami ráadásul egy csomó pénzébe is kerül. Seeehofer máig nem tudja megbocsátani Merkelnek, hogy a kancellár szeptember elején szabályosan Németországba hívta a menekülteket. Meggyőződése szerint Merkel nyilatkozata bátorította fel a tömegeket arra, hogy útra keljenek.

A CSU frakcióvezetője, Thomas Kreuzer az ülésen azt mondta: amilyen gyorsan csak lehet, meg kell változtatni az európai menekültügyi szabályokat. Ahelyett, hogy minden polgárháború elől menekülőt befogadnak, az EU-nak meg kell állapodni a megfelelő kontingensekben, azaz a menekültek európai elosztásában.

A német alkotmány valóban tartalmazza, hogy a politikai üldözötteket be kell fogadni. Kreuzer szerint aki politikai üldözöttnek számít, az továbbra is menedékjogot kaphat Németországban, ez azonban csak az oda  érkezett menekültek 1-2 százalékára vonatkozna. A CSU tőlük elkülönítve kezelné a szíriai polgárháborús menekülteket:  őket nem a német alkotmány alapján, hanem az európai menekültügyi szabályok alapján kellene befogadni.

A CSU is úgy gondolja: szükség van kvótákra, de ezekben addig nem lehet megálapodni, amíg a tagországok nem tudják, hány menekült jön még, és hányat kellene felvenni. Kreuzer szerint a menekülteknek a jövőben törökországi, libanoni vagy jordániai menekültpontokon kellene beadniuk a kérelmüket, és onnan osztanák szét őket a kvóták alapján Európában.

Rovatok