Index Vakbarát Hírportál

Hétszáz zarándokot tapostak agyon Mekkában

2015. szeptember 24., csütörtök 10:52 | aznap frissítve

Több száz zarándok halt meg egy tülekedésben csütörtökön Minában, a muszlim szent város, Mekka közelében, írja az MTI. A szaúd-arábiai polgári védelem először 220, majd 310 áldozatot említett, de ez a szám délután kettőre már a 453-at, egy órára rá már a 717-et is elérte. A sérültek száma a kezdetben tippelt 450-ről 805-re emelkedett.

Közel kétmillió zarándok érkezett az elmúlt napokban a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a Mekkától öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot, a haddzsot. 

A katasztrófát az okozta, hogy egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Hogy mi váltotta ki a tömeg rémületét, egyelőre nem tudni.

#منى pic.twitter.com/Q2jW3mSFYw

— hicham messaoudi (@prohicham) 2015. szeptember 24.

Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az "ördög megkövezésének" rítusával folytatják a haddzsot.

Mivel a zarándokok háromnegyede külföldi állampolgár, ezért nem csoda, ha már hét országból is azonosítottak halottakat. Legalább 43 iráni állampolgár is az áldozatok között van, nem csoda, hogy a Szaúd-Arábiával vallási-hatalmi okok miatt feszült viszonyban lévő síita állam élesen kritizálta a helyi hatóságok munkáját.

Mekkában egyébként a zarándoksereglet rendszeresen idéz elő katasztrófákat; a mostanihoz hasonlóra azonban 2006 óta nem volt példa, amikor ugyanezen a területen 360 ember halt meg. 1990-ben még véresebb körülmények között zajlott le a Hadzs, akkor 1400-an haltak meg egy alagútban.

Irán szerint a hibás szervezés vezetett a tülekedéshez. A zarándoklattal foglalkozó iráni szervezet vezetője azt közölte, hogy a szaúdi hatóságok "ismeretlen okból" lezártak egy utat annak a helynek a közelében, ahol az ördög szimbolikus megkövezésének rítusát végzik a hagyományos éves muzulmán zarándoklat, a háddzs részeként.

"Ez okozta ezt a tragédiát" - hangsúlyozta Szadd Ohádi az iráni állami televíziónak nyilatkozva. Mint mondta, az említett út lezárásával csak három utat használhattak a Mekkából induló zarándokok. 

Rovatok