Index Vakbarát Hírportál

Örmény civileket ölt az azeri hadsereg

2015. szeptember 25., péntek 07:10

Meghalt három örmény civil, és ketten megsérültek az azeri hadsereg tüzérségi támadásaiban az Örményország és Azerbajdzsán közti határ térségében, írta az MTI a jereváni kormányra hivatkozva.

Az örmény rendőrség szóvivője szerint a csütörtök esti tüzérségi támadások az Örményország északkeleti részén található Tavus tartomány több települését célozták. 

A halálos áldozatokkal járó támadásról szóló információkat az örmény védelmi minisztérium is megerősítette. A tárca arra szólította fel Azerbajdzsánt a közleményében, hogy

tartózkodjon a helyzet fokozását célzó lépésektől.

Azerbajdzsán egyelőre nem kommentálta a történteket. A bakui védelmi minisztérium azonban korábban azt közölte, hogy Örményország felől támadás ért több azeri települést a határ térségében, és a fegyveres erők válaszoltak ezekre a támadásokra.

Örményországnak és Azerbajdzsánnak mindmáig nem sikerült megállapodnia Hegyi Karabah hovatartozásáról. A Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta szakadár terület közelében gyakori a tűzharc az örmény és az azeri csapatok között.

A két volt szovjet köztársaság között közvetlenül a Szovjetunió felbomlása előtt, 1988-ban háború tört ki a területért, és ez 1994-ben tűzszünettel ért véget. A két ország azóta sem tudott megállapodni Karabah státusáról, így az állandó feszültségforrás a Kaukázus déli részén, amely stratégiai jelentőségű terület Irán, Oroszország és Törökország között.

Rovatok