Index Vakbarát Hírportál

Nagy klímabejelentésre készül Kína

2015. szeptember 25., péntek 10:52

Fontos klímaügyi bejelentésre készül Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken fehér házi tisztviselők szerint.  Az éppen az Egyesült Államokban tartózkodó Hszi várhatóan két vállalást fog tenni:

Az idén decemberi párizsi nagy klímacsúcs elé időzített bejelentések nem a semmiből érkeznek, Kína és az Egyesült Államok már tavaly novemberben is kötött egy történelmi jelentőségű klímamegállapodást. Kína hirtelen zöldnagyhatalommá válásáról itt írtunk részletesebben is:

Hátra van még ugyanakkor a kínai elnök látogatásának legkényesebb témája: a kiberbiztonság. Ez érzékeny terület a két ország között, mivel a színfalak mögött folyamatos kibertámadások érik mindkét országot, gyakran éppen egymás részéről. Az utóbbi hónapokban több nagy Amerikát sújtó állami adatlopási akcióról derült ki, hogy kínai hekkerek álltak mögötte. Hszi szóban elkötelezett a kiberbiztonság és az együttműködés terén, de a szakértők egyelőre bizalmatlanul fogadták a témában tett kijelentéseit.

Hszinek ez az első hivatalos amerikai látogatása. A klímaváltozás és a kiberbiztonság mellett Barack Obamával az  iráni atommegállapodást  is megvitatták.

Rovatok