Index Vakbarát Hírportál

Egy hídon cserélték ki az észt és az orosz kémeket, mint a filmekben

2015. szeptember 26., szombat 15:32

Eston Kohver észt tisztet tavaly rabolták el észt területről az oroszok, akik persze azt állítják, orosz oldalon bukott le kémkedés közben. A szabadon engedésére Putyin ENSZ előtt tartandó beszéde előtt pár nappal került sor, hogy az orosz elnök javítson az imázsán.

Oroszország szabadon engedte Eston Kohver észt biztonsági tisztet, akit még tavaly raboltak el. Cserébe az észtek is átadták Alekszej Dressen orosz ügynököt: ő 2012 februárjában bukott le.

Elrabolták, pardon, elkapták az oroszok

Észtország és az Európai Unió is azt állítja, Eston Kohver észt biztonsági tiszt éppen egy orosz titkosügynököket is érintő csempészhálózat ügyében nyomozott, amikor a Pszkov-Riga E77-es országút luhamaai határátkelőjének közelében, az észt oldalon fegyveresek tavaly elrabolták és magukkal vitték Oroszországba.

Moszkva persze azt állította, hogy Kohver orosz területen, az északnyugat-oroszországi Pszkov régióban kémkedett, amikor lecsaptak rá. Az észt tisztet végül egy orosz bíróság zárt tárgyaláson 15 év börtönre, kényszermunkára és 100 ezer rubel pénzbírságra ítélte kémkedésért és az orosz határ tiltott átlépéséért.

Hazaáruló FSZB-ügynököt adtak cserébe

Kohverért cserébe az észtek elengedték Alekszej Dressent, aki hosszú időn keresztül szintén biztonsági tisztként dolgozott Észtországban, amíg 2012-ben a rendőrség le nem tartóztatta kémkedés vádjával.

Dressent bűnösnek találták hazaárulásért: Észtország függetlenné válása után minősített információkat adott ki Oroszországnak, amiért 16 év börtönre ítélték. A feleségét, Viktoria Dressent pedig azzal vádolták, hogy információkat továbbított az orosz titkosszolgálatnak, az FSZB-nek. A nőt hat év felfüggesztett börtönre ítélték.

Mint a filmekben

A két férfit Észtország délkeleti részén, az orosz határnál cserélték ki a Piusa folyó feletti hídon. A folyó választja el egymástól a nyugatorosz Pszkov régiót és Észtország Polva nevű megyéjét. A kémcsere idejére a határátkelő mindkét oldalát lezárták. Az eseményt az észtek és az orosz FSZB is megerősítette hivatalosan.

Taavi Roivas észt miniszterelnök épp ma ünnepli 36. születésnapját, és azt nyilatkozta: a belügyminisztériumától kapott hír a kémcseréről a legjobb születésnapi ajándék, amit kaphatott.

Kohver majdnem 13 hónapot töltött orosz börtönben, hamarosan ismét a családjával lesz.

Putyin csak jópontokat akar szerezni

A cserére pár nappal Vlagyimir Putyin elnöknek az ENSZ előtt tartandó beszéde előtt (szeptember 28.) került sor. Kohver védőügyvédje, Mark Feigin szerint a kémcserét politikai szinten szervezték meg, és direkt Putyinnak az ENSZ-ben tartandó beszéde előttre időzítették, hogy egy kicsit javítsanak vele az orosz elnök imidzsén.

Feigin szerint csakis ez az oka annak, hogy Kohvert most engedték el.

Rovatok