Index Vakbarát Hírportál

Hillary Clinton már megint nem mondott igazat az e-mailjeiről

2015. szeptember 26., szombat 10:56

Csak nem akar végetérni a demokrata elnökjelöltségre továbbra is legnagyobb eséllyel rendelkező Hillary Clinton emailbotránya, írja a Vice.

A héten az amerikai külügyminisztérium (State Department) Clinton újabb olyan hivatalos e-mailjeire bukkant rá, melyeket az elnökjelölt-aspiráns még külügyminiszterként a privát emailfiókjából küldött el. Hogy ezek az e-mailek valóban nem voltak eddig az ügyben vizsgálatot folytató külügy birtokában, azt John Kirby szóvivő is megerősítette: ezeket az emaileket az "utóbbi napokban" kapták csak meg.

És hogy mi ebben az érdekes? Az, hogy a korábbi hírek arról szóltak, már az összes emailt megkapták a hatóságok. Ráadásul Hillary Clinton szeptember 20-án egy interjúban maga is azt állította, hogy már mindegyik vitatott emailjét a hatóságok rendelkezésére bocsátotta.

Most kiderült, hogy ez az állítás nem igaz.

Clinton a frissen felfedezett leveleket 2009. január 10-e és február 1-je között, szűk egy hónap alatt küldte, címzettjük pedig nem más volt, mint David Petraeus tábornok, aki az iraki és afganisztáni háborút vezénylő Amerikai Központi Parancsnokság élén állt akkoriban (később, 2011-től pedig a CIA igazgatója lett). A hírek szerint Clinton és Petraeus kevesebb mint tíz üzenetet váltott egymással ebben az időszakban.

Esik Clinton népszerűsége

Az emailbotrány rengeteget árt Clinton előválasztási kampányának és kikezdi a demokraták versenyét ennek ellenére még toronymagasan vezető jelölt hitelességét.

2015 januárjáig Clinton 60% fölötti népszerűséggel vezette a potenciális demokrata jelöltek mezőnyét, ám az amerikai viszonylatban rendkívül balosnak tartott Bernie Sanders Vermont-i szenátor, majd a jelöltségét belebegtető Joe Biden alelnök népszerűségének emelkedésével az övé mostanra 40% környékére esett vissza. A legfrissebb országos felmérések a demokraták versenyéről, melyeket a RealClearPoliticsről lestünk ki, így néznek most ki:

Rovatok