Index Vakbarát Hírportál

A menekültválság egyik eredménye: duplázott a szélsőjobb Ausztriában

2015. szeptember 27., vasárnap 18:40

Az öt évvel ezelőtti tartományi választáson elért eredményéhez képest megkétszerezheti szavazói számát az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a felső-ausztriai tartományi választáson vasárnap, derült ki az urnazárás után közzétett előrejelzésből, közölte az MTI.

Az FPÖ 31,5 százalékot érhet el, és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) helyett a szélsőjobboldali párt lehet a második legmeghatározóbb politikai erő a tartományban A SORA közvélemény-kutató intézet által az ORF közszolgálati televíziónak készített előrejelzés szerint.

A felmérések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyan megtartja vezető helyét, de 46-ról 35 százalékra eshet a népszerűsége. A szociáldemokraták 18 százalékot érhetnek el, ami 7 százalékos csökkenést jelent az öt évvel ezelőtti 25 százalékhoz képest.

A Zöldek pártja a szavazatok 10,6 százalékát kaphatja meg, 1,5 százalékkal többet mint 2009-ben, a liberális NEOS párt pedig 3,6 százalékos eredményével lehet, hogy a tartományi parlamentbe való bejutáshoz szükséges négy százalékos küszöböt sem éri el.

A tartományi választáson az 1 millió szavazásra jogosult polgár 81 százaléka vett részt. A tartományi parlamentben 56 mandátum, a tartományi kormányzatban pedig 9 tárca sorsa a tét. 

A tartományt 2003 óta irányító konzervatív (ÖVP)-zöldpárti koalíciónak most nem lesz meg a többsége: a konzervatívok 21, a szabadságpárt 18 ,a szocdemek 11, a zöldek pedig 6 helyet kapnak a tartományi parlamentben.   

Ezek alapján a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) csak abban az esetben nem kerül meghatározó szerepbe, ha konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció alakul.  A tartományi szocdemek vezetője már felajánlotta a konzervatívoknak, hogy társulnának velük.

Van ugyanakkor példa arra más tartományban (Burgenlandban), hogy a szociáldemokraták az FPÖ-vel alakítottak koalíciót. Az FPÖ helyi vezetője azonban azt mondta: kizártnak tartja, hogy Felső-Ausztriában a szociáldemokratákkal közösködnének.  A felső-ausztriai konzervatívok vezetője azt mondta: megvárják az október 11-i bécsi választások eredményét, és ettől teszik függővé, kivel kezdenek koalíciós tárgyalásokat.

A szociáldemokraták az utóbbi időben súlyos veszteségeket szenvedtek a tartományi választásokon. Egyik utolsó bástyájuk Bécs. Ha ott sem tudják megtartani vezető helyüket, az az országos politika, az Ausztriát irányító konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció és Werner Faymann kancellár további sorsára is komoly hatással lehet.  

A szavazás tétjéről itt olvashat bővebben

Rovatok