Index Vakbarát Hírportál

Mégsem hiába fél Orbán? Brüsszel a kitoloncolásokat hiányolja

2015. szeptember 27., vasárnap 20:38

Az Európai Bizottság (EB) állítólag azért bírálja Németországot, mert az elutasított menekülteket nem toloncolja ki országából a dublini szabályoknak megfelelően -  írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A FAS szerint Brüsszel magyarázatot vár arra, hogy 2014-ben 128 ezer ember volt Németországban tartózkodási jogcím nélkül, a hatóságok azonban közülük csupán 34 ezret szólítottak fel a távozásra, és ennek mindössze 22 ezren tettek eleget.

Egy másik levélben a bizottság azt kifogásolta, hogy a német bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF) az idén július végéig beadott 218 ezer menedékjogi kérelem közül csak 156 ezer ügy adatait töltötték fel az EU központi nyilvántartási rendszerébe, számol be az MTI.

A hír azért érdemel figyelmet, mert a magyar miniszterelnök (többek közt) a dublini szabályokra hivatkozva lép fel ilyen keményen a menekültek ellen. Orbán azzal érvelt, hogy bár a migránsok csak tranzitországként használják Magyarországot, de a dublini szabályok értelmében visszaküldik őket hozzánk. Szavainak súlyát eddig az csökkentette, hogy Magyarországra szinte senkit nem küldtek vissza a német hatóságok, részben éppen a kormányzat által teremtett embertelen viszonyok miatt.

A hírek, és az útlevelek is kérdésesek

A hírt egyébként érdemes távolságtartással kezelni, mert a közelmúltban több mértékadó lap információ bizonyultak pontatlannak a menekültkérdésben.

A belügyminisztérium szombaton cáfolta a Der Spiegel című hírmagazin értesülését, miszerint a BAMF tehermentesítését szolgáló javaslatok között felmerült, hogy a szíriai menedékkérőket mind "kiveszik" a menekültügyi eljárásból, és külön vizsgálat nélkül három évre szóló tartózkodási engedélyt adnak nekik.

A FAS szerint Thomas de Maiziere belügyminiszter éppen azt hangsúlyozta a napokban a törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságában tartott meghallgatásán, hogy a lehető legalaposabban kell vizsgálni a szíriai menedékkérők ügyeit, mert az eddigi tapasztalatok alapján nagyjából 30 százalékuk más országból származik, és csak betanult néhány arab kifejezést vagy pár sort a szír himnuszból.

A FAS szerint a határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrségénél azt tapasztalják, hogy a szíriainak mondott iratok nagyjából 10 százaléka hamisítvány.

Menedékkérők azért próbálják megtéveszteni a német hatóságokat, mert a BAMF a szír állampolgárságú menedékkérőket - a Dublin III. rendelet 17. paragrafusa alapján - egyelőre nem küldi vissza abba az uniós tagállamba, ahol elérték az EU területét, azaz ahol a főszabály szerint le kellene folytatni a menekültügyi eljárást.

Gyorsítják az adminisztrációt

A német menekültügyi hivatal mindenesetre felgyorsítaná a lassú adminisztrációt: létrehoznak több ezer állást és fejlesztik az informatikai rendszert, hogy csökkentsék a menekültügyi eljárások jelenleg átlagosan 5,4 hónapos átfutási idejét, és a kabinet keddi ülésén elfogadni tervezett menekültügyi reformcsomag több eleme a kitoloncolások gyorsabb, hatékonyabb végrehajtását szolgálja.

A részletesen még nem ismert jogszabálytervezetekben a várakozások szerint szerepel majd, hogy 6-ról 3 hónapra csökkentik az intézkedés - például a téli kitoloncolási moratórium miatti - felfüggesztésének maximális időtartamát, és nem közlik előre az intézkedés időpontját, hogy az illető ne tudjon eltűnni.

Rovatok