Index Vakbarát Hírportál

Amerika adott tanácsokat a Sziriza-féle görög kormánynak

2015. szeptember 27., vasárnap 13:56

Washington titkos táviraton tanácsolta az előző Sziriza-Független Görögök-kormánynak, hogy ne utasítsa vissza egyből Németország ajánlatát, és mutassa a jeleit, hogy hajlandóak a megújításra, írja a Ekathimerini.

A washingtoni görög nagykövet küldött táviratot Athénba júliusban, amiben Washington előre eltervezte a két ország kapcsolatát a következő hónapokra. A kikerült távirat szerint Washington érdekeltséget mutatott abban, hogy az eurozónában tartsa Görögországot, és ezért folyamatos tanácsokkal segítette a kormányt és Alexis Tsipras miniszterelnököt abban, hogyan folytassa a diplomáciáját a többi eurozónában lévő országgal. 

Többek között azt tanácsolta, hogy kerüljék el a verbális támadásokat Németország felé, és próbáljanak barátságos állapotot kötni Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Olaszországgal és Ausztriával. Azt is megírták, hogy Görögországnak egyértelművé kell tennie, hogy komoly a reformszándéka, és hogyha oda kerül a sor, cserébe ők is felajánlanák a segítségüket a többi országnak. 

A görög nagykövet azt is elmagyarázta a táviratban, hogy Washington stratégiája az volt, hogy tovább fokozza a bizonytalanságot, és ezzel hangsúlyozza a geopolitikai fontosságát Görögországnak az EU-ban, és hogy arra kényszerítse az EU-t, hogy további adósságokat engedjenek el az országnak. Alexander Vershbow, a NATO egyik vezetőezredese korábban azt mondta, hogy a görögök kilépése „valóban nagy veszteség" lenne. 

Rovatok