Index Vakbarát Hírportál

Obama: Készek vagyunk együttműködni Oroszországgal és Iránnal

2015. szeptember 28., hétfő 17:53 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal, hogy megoldják a szíriai konfliktust, de nem térhetnek vissza a háború előtti helyzethez Bassár el-Aszad uralma alatt, mondta Barack Obama amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében.

Oroszország és Irán a Szíriának már alig a negyedét uraló Bassár el-Aszad rezsimének legnagyobb támogatói, a segítségük nélkül lényegében már összeomlott volna a szíriai vezető megmaradt rezsime.

Obama elítélte az Aszadhoz hasonló diktátorokat, akik „ártatlan gyerekeket bombáznak le". A történelem szerinte megmutatta, hogy azok az elnyomó rezsimek, amik félnek a saját népüktől, idővel összeomlanak. Szerinte kompromisszumra lesz szükség a konfltikus megoldásához, de olyan átmenetre van szükség, ami Aszadtól elvezet egy elfogadhatóbb vezetőig.

Obama nagyobb együttműködést vár az országok között a jövőben, enélkül mindenki viselni fogja a következményeket. „Az Egyesült Államok nem tudja egyedül megoldani a világ problémáit" – mondta.

Arról is beszélt, hogy szerinte a világ nem nézhette tétlenül, hogy Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását. Azonban azt is jelezte, hogy az Oroszország ellen a Krím annektálása és a kelet-ukrajnai helyzet miatt hozott szankciókkal nem a hidegháborús viszonyokhoz akarnak visszatérni.

Az amerikai elnök a BBC szerint Kubáról is beszélt, azt mondta, bízik benne, hogy a kongresszus végül feloldja majd a több mint ötven évvel ezelőtt bevezetett kereskedelmi embargót.

Putyinnal tárgyalnak majd

Sorra szólalnak fel az ENSZ Közgyűlése előtt a világ országainak vezetői. A legnagyobb várakozás azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédét övezi, aki magyar idő szerint hatkor beszél. Az oroszok az elmúlt időszakban vadászgépeket és katonákat is telepítettek Szíriába, egyelőre a saját érdekeltségeik védelmére, de mindenki azt találgatja, meddig mennének el. Felkelő csoportok attól tartanak, hogy Aszad védelmében elsősorban őket, nem pedig az Iszlám Államot bombáznák. Putyin a felszólalása után kétoldalú találkozón tárgyal majd Obamával többek között a szíriai helyzetről.

Ban Kimun: Öt országon múlik

Ban Kimun ENSZ-főtitkár a megnyitó beszédében azt mondta, a szíriai helyzetet a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kellene utalni. Azt mondta, hogy a válság többek között a Biztonsági Tanács diplomáciai bénultsága miatt csúszott ki az ellenőrzés alól, a harcot pedig regionális vetélkedés is szítja.

„Az ENSZ mindent megtesz a diplomáciai megoldásért, de itt az ideje, hogy mások, főként a Biztonsági Tanács tagjai és a regionális főszereplők lépést tegyenek előre" – mondta. Szerinte öt ország: Oroszország, az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Törökország és Irán jelenti a kulcsot egy politikai megoldáshoz, ha azonban ők nem tudnak kompromisszumot kötni, akkor nem nagyon lehet változást várni.

Hszi Csinping kínai elnök bejelentette, hogy egy egymilliárd dolláros alapot hoznak létre az ENSZ támogatására, illetve százmillió dollárt fordítanak a következő öt évben az Afrikai Unió katonai támogatására. Hszi a Reuters szerint arról is beszélt, hogy Peking felállít egy 8 ezer fős ENSZ-békefenntartó erőt.

Rovatok