Index Vakbarát Hírportál

Lázadó bajorok: a menekültek visszafordításán és tranzitzónán gondolkodnak

2015. szeptember 29., kedd 17:51

Egyáltalán nem csökken a migrációs nyomás Bajorországon, most is naponta több ezer menekült érkezik, ezért a tartomány vezetése keményebb önálló lépéseket tervez, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap értesülései szerint az egyelőre még nem konkretizált tervek a következők:

A lap értesülései szerint ezeket az eszközöket mérlegelték a Bajor Szabadállam kormányának keddi ülésén. Horst Seehofer, a keresztényszociális unió (CSU) Orbán Viktorral szimpatizáló tartományi kormányfője az értesüléseket nem kívánta kommentálni, csak annyit mondott: rendkívüli intézkedésekre van szükség, amelyeket Bajorország önállóan tenne meg. A további lépésekről október 9-én tárgyalna a tartományi miniszterek tanácsa.

Szeptember eleje óta 169 400 menekült érkezett Bajorországba. Csak hétfőn 10 ezren jöttek. Korábban egész évben nem jött ennyi menedékkérő. Seehofer szerint ez jól mutatja, hogy az események túlhaladták a normális kereteket.

A tartományi kormányfő, aki egyben a CSU elnöke is, korábban élesen bírálta Angela Merkel menekülteket vonzó megnyilatkozásait, és többször felszólította a kancellárt: világos jelzést kell adni, hogy Németország nem képes korlátlanul befogadni mindenkit. A tartományi kormányfő ezzel együtt üdvözölte  Joachim Gauck német államfő vasárnapi beszédét , amelyben Gauck arra utalt:  a humánus befogadási politika mellett elemezni kell a társadalom befogadási készségét, és figyelembe kell venni, hogy az ország lehetőségei végesek. 

A tranzitzónák létrehozását Gerda Hasselfeldt, a CSU tartományi frakcióvezetője vetette fel egy interjúban a Passauer Neuen Pressének. Mint mondta: a tranzitzónák létrehozását az EU irányelvei lehetővé teszik, igaz, ezt Berlin még nem ültette át a német jogrendszerbe. 

A helyzet egyáltalán nem oldódott az elmúlt napokban: nagyon sok menekült jön, a szállások pedig megteltek, mondta a lapnak a szövetségi rendőrség egyik illetékese. A hatóságok szokatlan intézkedésekre kényszerülnek. Passaunál hétfő este 250-300 migránst néhány órára egy vasúti szerelvényben tudtak csak elhelyezni.    

Rovatok