Index Vakbarát Hírportál

Felháborodott izraeli narancs a horogkeresztes pizza mellett

2015. szeptember 29., kedd 19:00

Izrael bocsánatkérést követel egy norvég karikatúra miatt, mert az szerintük Izraelt egy szintre helyezi Észak-Koreával és a náci Németországgal. Mások szerint az izraeli nagykövetnek nem elég jó a humorérzéke.

A Dagbladet (Norvégia harmadik legnagyobb példányszámú napilapja, bulváros, de bátran újító, provokatív lapnak számít) keddi számában megjelent mini-képregény néhány óra alatt nemzetközi botrányt okozott. A képregény főszereplője egy biobolt felháborodott női vásárlója, aki szerint nem figyelnek eléggé az élelmiszerek etikus előállítására.

Ezek izraeli narancsok! Maguk gyilkosokat támogatnak!

— kiált fel, majd egy észak-koreai makaróni, végül egy „Made in Nazi Germany” feliratú horogkeresztes pizzásdoboz növeli a kétségbeesését.

A képregény miatt az oslói izraeli nagykövetség tiltakozását jelentette be. Szerintük az, hogy Izraelt a kommunista és a náci rezsimekkel említik egy lapon, kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát; a „meggondolatlan és kifogásolható lépés” miatt bocsánatkérést várnak el a szerkesztőségtől. „Ez veszélyes, mert erősítheti az Izrael-ellenes előítéleteket és erőszakos reakciókhoz vezethet” — mondta a nagykövetség titkára. Izraeli lapinformációk szerint a szerkesztőség ennek ellenére nem kér bocsánatot.

Norvég kommentelők szerint a képregény valójában nem Izrael-ellenes akart lenni, hanem az balos etikus fogyasztás túlkapásain és a túlhajtott politikai korrektségen élcelődött. A képregényrajzoló Ola Lysgaardot eléggé meglepték a nemzetközi bonyodalmak. „Hozzászoktam, hogy nem mindenki érti a poénjaimat. Nem is kell, hogy mindenkinek tetszenek. De hogy ennyire durván félreértsék az egészet, ilyet még nem tapasztaltam” — mondta.

Rovatok