Index Vakbarát Hírportál

Több százan törtek ki a börtönből Banguiban

2015. szeptember 29., kedd 11:50

Tömeglázadás tört ki Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, a szemtanúk szerint ötszáz rab szabadulhatott ki. A csendőrség szerint a Ngaraba központi börtön teljesen kiürült. Ezzel folytatódik a napok óta tartó erőszakhullám, amelyben eddig legalább harmincan haltak meg.

A keresztény többségű országban évek óta áll a bál, de a mostani zavargások szombat óta tartanak, amikor egy muszlim meggyilkolása miatt muszlimok kezdtek lázongásba Bangui egy keresztények lakta részén, válaszként pedig keresztény fegyveres milíciák támadtak civilekre a franciák és ENSZ-békefenntartók által felügyelt városban. Ezek után tüntetések kezdődtek, a több ezer fős tömeg a hadsereg újrafegyverezését követelte az elnöki palotánál.

A hadsereget a 2013-ban a hatalmat átvevő, Séléka-koalíció nevű muszlim lázadók állították félre, az ENSZ által támogatott átmeneti kormány dolgát pedig megnehezítette a visszaállításában, hogy több tisztről is kiderült: kapcsolatban állnak a muszlimok elleni megtorlásokért felelős keresztény milíciákkal.

Nyugati diplomaták szerint a zavargások részben azért újulhattak ki a napokban, mert Catherine Samba-Panza, az ország átmeneti elnöke nem az országban, hanem az ENSZ közgyűlésén tartózkodik, a békefenntartó erők pedig nem reagáltak elég gyorsan az eseményekre.

Az országot 2014 januárja óta vezeti átmeneti kormány, és idén október 18-án tartottak volna elnöki választásokat, de a zavargások miatt ez várhatóan csúszni fog.

Rovatok