Index Vakbarát Hírportál

Borulhat az osztrák kormánykoalíció

2015. szeptember 30., szerda 20:15

A szociáldemokrata és néppárti kormánykoalíció lehetséges felbomlásáról beszélt a felső-ausztriai választások eredményeinek fényében az osztrák alkancellár egy tartományi lapnak adott interjújában szerdán.

Reinhold Mitterlehner azt mondta: amennyiben a következő hónapokban nem születik megfelelő kormányprogram, amely a bürokrácia csökkentésétől egészen a menekültügy kezeléséig terjed, akkor "nincs értelme" tovább folytatni a koalíciót. 

A néppárti politikus Oberösterreichischen Nachrichten című lapnak arról is beszélt, hogy reméli, a koalíciós partner is hasonló álláspontra jut majd. Mitterlehner azt sem zárta ki, hogy összeállnak az egyre népszerűbb Szabadságpárttal, és annak vezetője, Hans-Christian Strache lehet a kancellár.

Werner Faymann osztrák kancellár szociáldemokrata, mindenképp reagálnia kell a néppárti helyettese koalíciós hadüzenetnek is tekinthető felvetésére.

Mint arról írtunk, a menekültügy alaposan felforgatta az osztrák belpolitikát. Az osztrák vezetők összevissza nyilatkoztak a szükséges lépésekről, és ott van ráadásul a szélsőjobboldali Szabadságpárt, amely bevándorlóellenes szlogenjeivel már a legnépszerűbb párt. A legutóbb, vasárnapi tartományi választáson is jól szerepeltek.

Rovatok