Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő, mennyi menekültet fogadott be Japán

2015. október 1., csütörtök 09:43

Kétmillió japánra jut egyetlen befogadott szíriai menekült – a világ egyik leggazdagabb országa nem jeleskedik a befogadásban. Persze Japán messze van a konfliktuszónától, de ennél azért jóval többen próbálkoztak: összesen ötezer kérelem érkezett tavaly, a 120 milliós ország ebből abban az évben 11 darabot hagyot jóvá – írta a Guardian.

A kormányfő az ENSZ közgyűlésében elmondott beszédében a demográfiai helyzettel védekezett. Japán gyorsan öregszik, a népesség lassan nő, ezért előbb ezt a problémát kell rendezni, „több aktivitás kell a nőktől, növelni kell a születési rátát” és utána lehet a menekültek befogadásán gondolkozni.

Abe Sinzo szerint is elsősorban a konfliktus helyén kell megoldást találni és elkerülni azt is, hogy a szegénység elől meneküljenek el azok, akiket nem a polgárháború űz el.

Japán 810 millió dolláros menekültsegélyt állított össze a Szíriából és Irakból elmenekülteknek, és további 750 milliót áldozott a Közel-Kelet és Afrika béketeremtő erőfeszítéseire, különböző szervezeteken keresztül.

Kétségtelen, hogy nehéz mindezt számon kérni Japánon addig, amíg a gazdag Öböl-menti államok, Katar, Bahrein, Szaúd-Arábia nem fogadnak be menekülteket közvetlen szomszédságukból.

Ezek az országok azzal védekeznek, hogy miliárdokat költenek a menekültekre Líbanonban, Jordániában, Szaúd-Arábia azzal is megpróbálkozott, hogy egy amerikai PR-cégen keresztül felmutasson 2,5 millió kamumenekültet.

Oroszország még sosem volt ilyen gazdag

A Guardian cikke szokatlan sorba rakta be Oroszországot a menekültkezelésben. „Jogvédő csoportok felhívták a figyelmet arra, hogy Japán és más nagy bevétellel rendelkező országok, mint Oroszország, Szingapúr és Dél-Korea nem tettek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy enyhítsenek az Európára nehezedő nyomáson”, amit a menekültáradat jelent.

Igaz, Oroszország nominális GDP-jét tekintve a 10. 1800 milliárd dollárral – Japán a 3. 4,6 billióval, Dél Korea a 14. 1,4 billióval, Szingapúr kaukktojsként viszont csak a 36. 300 milliárd dollárral –, de az egy főre eső adatokat tekintve már az oroszok kilógnak a sorból:

A világon a harmadik Szingapúr, 82 ezer dollárral, a 28. Japán 37 ezerrel, a 30. Dél-Korea 30 ezerrel, míg Oroszország – közvetlenül Magyarország mögött – a 49., 24 800 dollárral az IMF tavalyi adatai szerint.

Japán amúgy is nehezen fogadja be a külföldieket, bár az elmúlt 25 évben a helyzet sokat változott, ám a legálisan érkező, munkavállaló idegenek befogadása után még messze van a szigetország attól, hogy nagy tételben menekülteket fogadjon be.

Összesen 60 szíriai él Japánban menekültként, további 30 fő más státuszban kapott lehetőséget arra, hogy egy ideig ott maradhasson.

Rovatok