Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a horvátok volt miniszterelnökét

2015. október 1., csütörtök 17:29

A legfelsőbb bíróság megszüntette Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen az első fokú eljárást a Fimi Media ügyben, és 12,4 millió kuna (fél milliárd forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezte - közölte a zágrábi megyei bíróság csütörtökön.

A legfelsőbb bíróság három napig át tartó fellebbezési eljárás után hozta meg a döntését.

Ivo Sanadert a Fimi Media néven elhíresült korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki, írja az MTI. 

Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós ügyében a hivatali hatalommal való visszaélésben és bűnszervezet kiépítésében bűnösnek talált Sanader mellett elsőfokon letöltendő börtönbüntetést kapott a HDZ korábbi pénztárosa, főkönyvelője és a Fimi Media cég tulajdonosa is, míg egy volt kormányszóvivőre felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki. 

A korábbi kormányfőt egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében, korábban a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezután eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. 

Rovatok