Index Vakbarát Hírportál

Trump: a menekültek az IS ötödik hadoszlopa

2015. október 1., csütörtök 07:59

Ha Donald Trumpon múlna, az Egyesült Államok nem fogadna be szíriai menekülteket. A sarkos kijelentéseiről ismert és ezzel egyre népszerűbb médiamágnás a republikánus elnökjelöltségért zajló kampány New Hampshire-i szakaszában a szélsőjobb kliséit gyűjtötte egy csokorba.

Menekült = terrorista

Trump szerint az Egyesült Államok az IS terroristáit venné magára azzal, ha befogadna 200 ezer menekültet Szíriából. „Mindannyian erőteljes férfiak” – hozta fel a legbanálisabb állítást, amiről, ha látott már valaki menekültet, tudható, hogy nem igaz, bár senki sem tagadja, hogy minden menedékkérő hátterét meg kell vizsgálni. (Más kérdés, hogy egy fegyveres harcosról sem egyértelmű, hogy fegyveres terrorista, mint az helyszíni riportunkból kiderül.)

„Ha nyerek, ezek az emberek visszamennek” – idézte Trumpot a Guardian.

A milliárdos médiamágnás szerint a menekültek áramlása „minden idők legnagyszerűbb taktikai átcsoportosítása.”

Trump ezekkel az állításaival egyelőre népszerűbbnek tűnik, mint az elnökjelöltségre szintén pályázó Jeb Bush. George W. Bush korábbi republikánus elnök öccse, Florida kormányzója nagyjából 150 ember előtt tartott gyűlést, alig egy órányi útra Trumptól, aki több mint ezer ember előtt beszélt. az ifjabbik Bush másképp is nyilatkozott, mint Trump: nem a veszélyre, hanem az együttérzésre hívta fel a figyelmet, bemutatva egy könnyeivel küszködő, Amerikában élő szíriai nőt, aki a hazáját elhagyni kényszerült családjáról szólt. Bush szerint ezeknek az embereknek segítséget kell nyújtani. A politikus nem hisz a „gazdasági menekültségben” sem. Szerinte az emberek nem egyszerűen a jobb életet keresik, hanem azért hagyják el országukat, mert különben meghalnának.

Rovatok