Index Vakbarát Hírportál

Willkommenskultur helyett Anerkennungskulturt szeretne a német belügyminiszter

2015. október 2., péntek 09:49 | aznap frissítve

A menekültek szívélyes fogadásának kultúrája (Wilkommenskultur) helyett a német belügyminiszter most már inkább a német törvények elismerésének kultúrájáról (Anerkennungskultur) beszél.

Thomas de Maziere német belügyminiszter azt mondta: a menekültek nem mindig úgy viselkednek, ahogy az elvárható lenne. A nyárig az érkezők szinte minden esetben a rendőrséghez és a hatóságokhoz fordultak, hogy valahol elhelyezzék őket. Most egyre többen vannak olyanok, akik maguk akarják kijelölni a tartózkodási helyüket, és önkényesen hagyják el a menekültszállásokat.

A német közszolgálati tévének a kereszténydemokrata (CDU) belügyminiszter felemlegette azt is, hogy a menekültszállásokon vannak olyanok, akik más kisebbség tagjait támadják meg. Az elmúlt hetekben több, menekültek között kitört tömegverekedés miatt kellett közbeavatkoznia a rendőrségnek. Nemrégiben pedig a rossz körülmények, a vécék állapota és ez élelmezés miatt tartottak tüntetést az egyik menekültszálláson. 

A német rendszer nincs felkészülve ilyen mennyiségű ember rendezett befogadására, ezért számos változtatást kell végrehajtani, mondta a belügyminiszter csütörtökön a Bundestagban. Maziere megismételte: nagyon körültekintően kell eljárni, az ország befogadókapacitása ugyanis korlátos. A belügyminiszter korábban azt is mondta: fix kvótát kellene meghatározni, hogy Németország hány menekültet képes befogadni. 

Rovatok