Index Vakbarát Hírportál

700 millió dollár készpénzt találtak a korrupt nigériai exminiszter házában

2015. október 3., szombat 21:02 | nyolc éve frissítve

Döbbenetes mennyiségű készpénzt, 700 millió dollárt talált a rendőrség Diezani Allison-Madueke, Nigéria ex-kőolajügyi miniszterének lakásában, írja a News2. A nőt tegnap tartóztatták le Londonban annak a nyomozássorozatnak az eredménye képpen, amely az új nigériai kormány által meghirdetett korrupcióellenes kampány keretében folyik. Allison-Madueke az első magas beosztású személy az előző politikusi gárdából, akit elkaptak, a letartóztatása több ország hatóságainak együttműködésével sikerült. 

Az öt éven át hatalmon lévő volt minisztert pénzmosással és vesztegetéssel vádolják. Miután Londonban elkapták, a nigériai rendőrség házkutatást tartott az ő és tanácsadói lakásán, ekkor bukkantak az Allison-Maduekéhez tartozó 700 millió dollárra az egyik tanácsadónál.

Az ügy jól szemlélteti a Nigériában uralkodó állapotokat korrupció terén, és az állam bevételeinek 70 százalékát adó olajágazat működését. A Buhari-kormányt megelőző Goodluck-kormány, melynek a most letartóztatott exminiszter is tagja volt, a nigériaiak szerint minden idők egyik legkorruptabb kormánya volt. Muhammadu Buhari négy hónapja vezeti az országot, egyik fő intézkedése a régen várt fellépés az állami korrupció ellen, az ex-kőolajminiszter miniszter letartóztatása valószínűleg csak az első a sorban.

Rovatok