Index Vakbarát Hírportál

Ashton Carter is odapörkölt Moszkvának

2015. október 5., hétfő 17:02

Vesztes stratégiát folytat Oroszország azzal, hogy Bassar Aszadot erősítve avatkozik be légierejével Szíriában – jelentette ki madridi látogatásán az amerikai védelmi miniszter. Az öt napos európai diplomáciai körúton lévő Ashton Carter szerint Moszkva csak elmélyíti a polgárháborút és megnehezíti a konfliktus rendezését.

„Csak abban reménykedem, hogy Vlagyimir Putyin belátja, kudarchoz vezetne Oroszországot egy süllyedő hajóhoz kapcsolni” – idézte Cartert az AFP. A miniszter ezzel arra utalt, hogy az orosz félnek le kellene mondania a szíriai elnök hatalomban tartásáról.

Nyugati és szaúdi, valamint török vádak szerint Oroszország eddig nem annyira az Iszlám Államot (IS) támadja, mint inkább azokat a felkelőket, amelyek közvetlenebbül fenyegetik Aszad erőit. A Kreml elismerte, hogy az IS-en kívül más csoportokat is támad, de olyanokat, amelyek szoros kapcsolatban állnak a radikális terrorista szervezettel.

Carter kitért az orosz vadászgépek törökországi légtérsértéséről is. A miniszter szerint nem valószínű, hogy véletlenül tévedtek volna az oroszok a NATO-ország légterébe. Moszkva véletlennek minősítette a történteket.

A síiták várják az orosz gépeket

A katonai akciókkal Moszkva nem hagy fel Szíriában. A beavatkozást támogatja Aszad is, akit az orosz fél a szíriai hatalom legitim képviselőjének tekint. A szíriai vezetés szerint a beavatkozás hatását jelzi, hogy a terrorista csoportok tiltakoznak ellene, miközben meg sem nyikkantak az amerikai támadásoknál” – idézte a Newsru.ru a damaszkuszi vezetés egyik képviselőjét.

A portál szerint a Szíriában lévő orosz erőkkel szemben már valódi háborút folytat az IS, amelyik Latakiánál támadta az orosz bázist, és 21 ezer dollár vérdíjat tűzött ki minden egyes orosz katonára.

A múlt hét szerdán indult beavatkozás előtt Vlagyimir Putyin egyeztetett New Yorkban Barack Obamával – bár az amerikai elnök hosszas hallgatás után végül megszólalt az orosz akciókat kritizálva – utána pedig tárgyalt az iráni elnökkel is.

Teherán a síita erőket támogatja Irakban és Szíriában is, és Moszkvához hasonlóan szövetségesének tekinti Aszadot. A síita iraki milíciák hétfőn be is jelentették, hogy örömmel fogadják az IS elleni orosz katonai intervenciót – írta az MTI. Irak harmadát az IS ellenőrzi, a síita milíciák ütőképesebb erőt mutatnak fel velük szemben, mint a bagdadi kormány. 

Korábban a bagdadi kormányfő, Haider al-Abadi is kijelentette, hogy szívesen vennék az orosz légicsapásokat az IS ellen. Moszkva azonban eddig még nem kapott erre hivatalos felkérést Iraktól.

Rovatok