Index Vakbarát Hírportál

Thatcher fia annyira vállalhatatlan volt, hogy ki kellett utasítani Nagy-Britanniából

2015. október 5., hétfő 16:41

Egy új önéletrajzi könyv szerint Sir Mark Thatcher, Margaret Thatcher korábbi brit kormányfő különböző gyanús ügyleteiről elhíresült fia annyira vállalhatatlan volt anyja számára, hogy kénytelenek voltak annak idején kiutasítani Nagy-Britanniából, írja a Guardian

A könyv szerint Mark Thatcher üzleti vállalkozásait végig kapzsiság motiválta és komolyan felmerült a korrupció gyanúja is sok esetben. Egyik alkalommal az kormányfő külön megkérte Sir Clive Whitmore-t, a miniszterelnöki iroda vezetőjét, hogy szóljon a fiának, álljon le a nevével való visszaéléssel a közel-keleti olajtárgyalásokon. Erre Mark Thatcher nem volt hajlandó és tovább folytatta a kétes ügyeit.

Az egyik ilyen tárgyalást Ománnal folytatta, és többen is arra panaszkodtak, hogy Mark Thatcher anyja segítségével vette rá a szultánt, hogy azzal az olajcéggel szerződjön, aminek ő is dolgozott. Robin Butler, aki szintén dolgozott a miniszterelnöki iroda vezetőjeként Thatcher irányítása alatt, a korrupció lehetőségét sem zárja ki, de szerinte a Vaslady ezt nem látta át és kizárólag azt számított neki, hogy az emberek meglássák a jót a fiában. Így írta alá ő a szerződést az ománi szultánnal úgy, hogy a tárgyalásokról mindenkit kitiltott.

Végül az Observer kirobbantotta a botrányt és Denis Thatcher, Mark édesapja döntött úgy, hogy mindenkinek jobb lesz, ha a fia elhagyja az országot. Sokat ez sem segített, mert később belekeveredett egy meghiúsult puccskísérletbe, amikor az olajban gazdag Egyenlítői-Guinea majdnem 80 éve regnáló uralkodóját próbálták megdönteni, sikertelenül.

Rovatok