Index Vakbarát Hírportál

Dzsihádot hirdettek Oroszország ellen

2015. október 6., kedd 10:10

Tucatnyi szaúdi imám közös nyilatkozatban hirdetett dzsihádot Oroszország és Irán ellen azért, mert a két ország beavatkozott a szíriai polgárháborúba – írja a Reuters. És mivel a konzervatív szunnita teokráciát sem kerülte el a digitális forradalom, ezért a vallási vezetők online csatlakoztak a szent háborúra való felszólításhoz.

Az imámok a Szovjetunió 1980-as afganisztáni inváziójához hasonlították Putyin Aszad elnök melletti fegyveres kiállását, és ugyanolyan globális szent háborúra szólították fel a híveket, mint ami akkor sikerre vezetett. Azért érdemes hozzátenni, hogy bármilyen közel is áll a vallás a politikához Szaúd-Arábiában, maga a monarchia nagyon nem szeret a dzsiháddal dobálózni. Az elmúlt években  pont a terrorszervezetek hazai megerősödésétől tartva  például kifejezetten tiltotta az olyan hitszónoklatokat, melyek szent háborúra buzdították a szunnitákat a síita bázisú és a síita Irán által támogatott Aszad-rezsim ellen, közben viszont rendre elítélte az al-Kaidát és az Iszlám Államot. Sőt, saját állampolgárainak kifejezetten megtiltotta, hogy önkéntesként csatlakozzanak az Aszad ellen harcoló szíriai ellenzéki csoportokhoz, mivel attól tartott, hogy a háború után a dzsihadisták odahaza is ugyanúgy bajt fognak keverni, mint 1989 után az al-Kaida Afganisztánban harcoló szaúdi veteránjai.

Ezen körülmények ismeretében az, hogy most az imámok nyilvánosan is dzsihádot követelhettek, arról árulkodik, hogy Szaúd-Arábia felveszi a kesztyűt Szíriában. Ahogy azt előre lehetett látni, az Öböl-államok és Törökország nem engedhetik meg, hogy fennmaradjon az Iránon és Irakon át Szíriáig terjedő „síita félhold”, és ezért nem fogják szó nélkül hagyni az ellenzéki milíciák lebombázását, melyeket éveken keresztül építgettek. Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter néhány napja komoly lépéseket helyezett kilátásba az oroszok ellen. A török légtér megsértése után pedig a szaúdiak Törökországgal és Katarral karöltve elhatározták, hogy még több támogatást folyósítanak a nagy szíriai ellenzéki milíciáknak. 

Az orosz vadászbombázók leszedegetéséhez ráadásul még csak nem is kell háborút indítaniuk Oroszország ellen. Az Öböl-országok épp mostanában halmozzák fel a világ legnagyobb fegyverkészleteit, semmiből nem áll, ha a felkelők a vállról indítható játékszerek helyett „ismeretlen forrásból” kapnak mondjuk néhány Patriot rakétát abból a 600 darabos készletből, amit Szaúd-Arábia pont a nyáron vásárolt.

(Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által 2015. október 5-én közreadott videofelvételről készített kép az orosz légierő által a szíriai Idlib város közeli erdős terület felett ledobott bombákról)

Rovatok