Index Vakbarát Hírportál

Hibát követtek el az afganisztáni kórház lebombázásával

2015. október 6., kedd 17:12

Egy hiba miatt bombázta le a kunduzi kórházat az amerikai légierő a hétvégén, ismerte be kedden az afganisztáni amerikai csapatok főparancsnoka, John Campbell a CBS News szerint. Campbell a szenátus fegyveres erők bizottsága előtt beszélt a történtekről. Azt mondta, a bombázásról az amerikai parancsnokság döntött és a kórházat tévedésből lőtték.

Az észak-afganisztáni kórházat a Doctors Without Borders nevű jótékonysági szervezet üzemeltette, a szombati támadásban 10 beteg és 12 orvos illetve ápoló halt meg. A kórházban egy magyar ápoló is dolgozott, a bombázásról itt mesélt.

Korábban Campbell azt állította, hogy a kórház megtámadását az afganisztáni hadsereg kérte, arra hivatkozva, hogy onnan tálibok támadják őket. Az amerikai védelmi minisztérium többször is megváltoztatta a hivatalos álláspontot azzal kapcsolatban, hogyan és miért történt a támadás, legelőször például azt mondták, a helyszínen lévő amerikai csapatok kértek segítséget, majd ezután módosították a történetet úgy, hogy az afgánok kérték a támadást.

Rovatok