Index Vakbarát Hírportál

Merkel kezébe veszi a menekültpolitikát

2015. október 6., kedd 22:01 | aznap frissítve

Németországban ezentúl Angela Merkel kancellár hivatalából irányítják a menekültválság kezelését, és meghatározatlan ideig valamennyi kormányülésen napirendre veszik a témát. Erről a kabinet szerdai ülésén hoznak döntést egy kedden nyilvánosságra került előterjesztés szerint - írja az MTI.

Az előterjesztés szerint a menekültügy első számú politikai felelőse Peter Altmaier kancelláriaminiszter lesz, az operatív munkát pedig továbbra is Thomas de Maiziere belügyminiszter irányítja.

A kancellári hivatalban létrehoznak egy úgynevezett menekültpolitikai stábot, ami felügyeli a minisztériumok munkáját és jelentést készít a helyzet alakulásáról minden kormányülésre.

A belügyminisztériumban továbbra is működik majd az úgynevezett irányítóbizottság, ami összehangolja a tárcák és a tartományok tevékenységét, de a testületet a kancellária alá rendelik.

Az előterjesztés rögzíti a minisztériumok feladatait.

Az új rendszerben a belügyi tárca elsősorban a menekültügyi eljárásokért felelős, a felügyelete alá tartozó szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) révén.

A közlekedési minisztérium azért felel, hogy az országba érkező menedékkérőket rendben elszállítsák az úgynevezett várakozóövezetekbe, majd a tartományok közötti tehermegosztási rendszer alapján kijelölt helyükre, azaz valamelyik tartományi központi befogadóállomásra.

A szociális és munkaügyi minisztérium feladata a menedékkérők és menekültek munkaerő-piaci integrációja.

A menedékkérők egy részét állami tulajdonban lévő ingatlanokban - főleg üresen álló laktanyákban - helyezik el, ezt a munkát a védelmi minisztérium irányítja az állami ingatlanokat kezelő hivatallal együttműködve.

Az Index menekülttérképe itt elérhető.

Rovatok