Index Vakbarát Hírportál

Merkel kapja idén a Nobel-békedíjat?

2015. október 6., kedd 11:59

Pénteken 11-kor hirdeti ki a Nobel Intézet Oslóban a 2015-ös Nobel-békedíjas nevét. Az intézet idén 273 jelölést kapott: hogy kik ők, azt sose fogjuk megtudni, és a 20-30 fős szűkített lista tagjainak nevét is csak 2065-ben hozzák majd nyilvánosságra.

Addig is, ahogy minden évben, világszerte folyik az esélyek latolgatása. Az Oslói Békekutatási Intézet (nem én találtam ki, tényleg van ilyen!) igazgatója minden évben nyilvánosságra hozza az esélyesek nevét.

És eddig minden évben tévedett.

De hátha 2015 lesz az első év, amikor ez a szép hagyomány megtörik! Berg Harpviken maga is elismeri, kicsi az esély, hogy bejöjjön a tippje, ahogy azt is, hogy már maga a győztes személyéről szóló spekuláció is alkalmas arra, hogy indulatokat kavarjon. De miként a local.no idézi, pont az a lényeg, hogy minél többen belefolyjanak a Nobel-békedíj jelentéséről szóló vitába.

Márpedig ha az idei tippje bejön, az nagyon nagyot fog szólni, Magyarországon pedig különösen. Szerinte ugyanis Angela Merkel lehet az idei befutó, mégpedig azért, mert

a menekülthullám kezelésére egy, az eddiginél humánusabb európai reakciót szorgalmaz.

És mintha egyenesen Orbán Viktornak üzenne, azt is hozzátette, hogy ebben a nehéz helyzetben, amikor sokan kibújtak a felelősségvállalás alól,

Merkel valódi vezetőként a politikai érdekek helyett a humánus szempontokat helyezte előtérbe.

A kancellárt egyébként német képviselők az ukrajnai tűzszünethez vezető tárgyalásokban betöltött szerepéért is jelölték a díjra.

A német békekutató a kolumbiai elnök és a kormány ellen fél évszazada lázadó FARC gerillák vezetője között zajló reményteli béketárgyalások miatt őket is esélyesnek nevezte. A listáján szerepel még a függetlenségét és kritikai attitűdjét a putyini tekintélyuralom ellenére megőrző orosz Novaja Gazeta és főszerkesztője, egy a japán kampány új katonai politikája ellen kampányoló civil szervezet, valamint a szexuális erőszak áldozatait segítő kongói aktivisták is.

Rovatok