Index Vakbarát Hírportál

1500 km-ről, a Kaszpi-tengerről bombázták Szíriát az oroszok

2015. október 7., szerda 09:05 | aznap frissítve

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint heves orosz légi csapások érték szerdán a szíriai Hama és Idlíb tartományt. A légi hadjáratban több mint 50 harci repülőgép és helikopter vesz részt. A bombázásokkal egy időben a szíriai kormánycsapatok támadták az ellenzékiek legalább négy állását.

#FOOTAGE Massive precision weapon strike at #ISIS infrastructural facilities in #SYRIA http://t.co/aSTdrTWNgW #video pic.twitter.com/YUHbDoOnL9

— Минобороны России (@mod_russia) 2015. október 7.

Szerdán napközben a Kaszpi-tengeren állomásozó hadihajókról kilőtt robotrepülőgépekkel mértek csapást az Iszlám Állam szíriai állásaira - közölte az orosz védelmi miniszter. Szergej Sojgu beszámolója szerint négy rakétahordozóról 26 Kalibr típusú robotrepülőgépet lőttek ki 11 célpontra. Minden célpontot megsemmisítettek, polgári létesítményekben nem keletkeztek károk.

Az orosz védelmi miniszter szerint a bevetés bebizonyította a robotrepülőgépek hatékonyságát, hiszen ezek mintegy 1500 kilométeres távolságból voltak képesek nagy pontossággal célba találni.

Kaszpi-tengerről bombázták Szíriát az oroszok

Eközben az orosz védelmi minisztérium közölte, nem zárja ki, hogy elfogadja azokat az amerikai javaslatokat, hogy hangolják össze katonai akcióikat az Iszlám Állam elleni harcban. Mint közölték, tanulmányozzák a Pentagon kéréseit.

Mint ismert, Oroszországot a nyugati országok és Törökország is támadja amiatt, hogy támadásainak elsődleges célpontja nem az Iszlám Állam, hanem az Aszad-ellenes fegyveres csoportok. Barack Obama amerikai elnök után két napja David Cameron brit kormányfő kritizálta Putyin döntéseit, rettenetes hibának minősítve Bassár el-Aszad szíriai elnök katonai támogatását Szíriában.

Bassár el-Aszad szerint viszont győznie kell a polgárháborúban az iráni–irakioroszszíriai koalíciónak, mert ha kudarcot vallanak, Szíria széthullik, és ez pusztító hatással lesz a Közel-Keletre.

Törökország ugyanakkor nemcsak azt kifogásolta, hogy az oroszok nem az Iszlám Államot lövik, hanem azt is, hogy a hétvégén az orosz légierő kétszer is megsértette Törökország légterét. A kormányfő szerdán ismételten felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a török légteret. Majd közölte, hogy nem akarja, hogy a szíriai konfliktus Oroszország és a NATO kapcsolati válságává mélyüljön, sem pedig azt, hogy orosz-török perpatvarrá fajuljon.

Szerdán derült ki az is, hogy Irak szintén kérheti az orosz beavatkozást területén, mivel úgy vélik, hogy az Amerika által vezetett koalíció támadásai hatástalanok az ország egyharmadát uraló IS ellen - erről itt írtunk bővebben.

Nagyszabású szárazföldi hadműveletbe kezdtek a szír kormányerők

Nagyszabású szárazföldi hadműveletet indítottak a szíriai kormányerők az országban beavatkozó orosz hadsereg légi támogatásával szerdán Szíria központi részében - jelentették katonai források.

"A szíriai hadsereg és szövetségesei az orosz légierő támogatásával nagyszabású szárazföldi műveletet kezdtek Hama tartomány északi részén" - közölték nevük elhallgatását kérő szíriai illetékesek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szíriai emigráns szervezet arról számolt be, hogy a kormányerők négy fronton kezdtek hadjáratot Hama és az északnyugati Idlíb tartományban. A tájékoztatás szerint a szárazföldi műveletnek a Damaszkuszt Aleppóval összekötő autóút biztosítása is célja.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyvereseinek nincsenek állásai a szóban forgó területeken.

Rovatok