Index Vakbarát Hírportál

400 ezer migránst utasíthatnak ki az EU-ból

2015. október 7., szerda 09:43

A Times brit napilap a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy az EU belügyminiszterei az év első felében az unió területére belépett menekültek közül várhatóan 400 ezernek fogják elutasítani a menedékkérelmét. Őket a következő hetekben utasítják ki és viszik el egy harmadik országba.

Az intézkedés elsősorban a Nigerből és Eritreából érkezőket fenyegeti, Brüsszel pedig azzal fenyegeti a két afrikai országot, hogy visszavonja a segélyeket és a kereskedelmi megállapodásokat, amennyiben elutasítják állampolgáraik visszafogadását. De az intézkedés érintheti az Afganisztánból, Líbiából és Szíriából érkezett menekülteket is.

A terv szerint az elkövetkező hetekben több százezer menekültet vesznek őrizetbe, hogy így akadályozzák meg, hogy kiutasításuk előtt megszökjenek. A migránsok hazaszállítását a Frontex uniós határvédelmi ügynökség végzi majd.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának október elsején nyilvánosságra hozott jelentése szerint az idén eddig több mint 500 ezer menekült jött. Ugyanakkor ennél a valós szám százezrekkel több lehet, ugyanis Németország nemrégiben azt állította, hogy csak az idén 470 ezer ember érkezett hozzájuk.

Ha szeretne jobban belelátni, hogy honnan hová és milyen útvonalakon érkeznek a menekültek, böngéssze a menekülttérképünket.

Rovatok