Index Vakbarát Hírportál

Obama bocsánatot kért a kunduzi kórház elleni támadásért

2015. október 7., szerda 22:17

Bocsánatot kért az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi szervezettől a kunduzi kórház elleni amerikai légitámadásért Barack Obama amerikai elnök - írja az MTI.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy Obama telefonon kereste fel Asraf Gáni afgán elnököt, valamint az MSF elnökét Meinie Nicolai-t, hogy részvétét fejezze ki a kórház elleni csapás okozta emberveszteségekért. 

Az amerikai fegyveres erők vezetői kedden ismerték el először, hogy a hétvégén "tévedésből" támadták a levegőből a kunduzi kórházat, aminek következtében 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. Earnest szerint nincs bizonyíték egyelőre arra vonatkozóan, hogy nem egy "szörnyű, tragikus  baleset" történt, azonban Ash Carter védelmi miniszter újabb vizsgálatokat sürget, hogy szükség esetén a vétkeseket felelősségre tudják vonni.  

Meinie Nicolai mindeközben sürgeti, hogy az incidenst egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki és ne egy belső vizsgálat folyjon az Egyesült Államok részéről, ugyanis véleménye szerint a támadás kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát és a vizsgálat eredményétől függően fog dönteni arról, hogy indít-e pert az ügyben. 

A bombázással kapcsolatban korábban nyilatkozott egy magyar túlélő is, aki a támadás idején a kórházban dolgozott ápolóként. 

Rovatok