Index Vakbarát Hírportál

Orosz segítséggel támadja a szír kormány az ellenzéket

2015. október 8., csütörtök 11:37

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az orosz légierő támogatásával támadást indítottak a kormányerők és a velük szövetséges milíciák csütörtökön a nyugat-szíriai Ghab-síkságon, írja az MTI.

A beszámoló szerint a felkelők az év elején nyomultak be a területre és fenyegették azokat a tenger menti területeket, amelyek létfontosságúak a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rendszer számára, hogy ellenőrzése alatt tartsa. Ezeknek a területeknek a visszafoglalására indult most átfogó hadművelet.

A kormánycsapatok föld-föld rakétákkal vették tűz alá a felkelők állásait az orosz harci repülőgépek támogatása mellett. Ali Ajúb tábornok, a szíriai hadsereg vezérkari főnöke csütörtökön bejelentette, erőik széles körű támadást indítottak, hogy megsemmisítsék a terroristákat és felszabadítsák az általuk korábban elfoglalt területeket.

Szerdán orosz harci gépek lebombázták az amerikaiak által kiképzett egyik szíriai lázadó csoport legnagyobb fegyverraktárát. Korábban pedig több mint 50 harci repülőgép bombázta Hama és Idlíb tartományt, ahol a szíriai kormánycsapatok támadták az ellenzékiek legalább négy állását. Az oroszok a Kaszpi-tengerről is támadták Szíriát, az 1500 km-re lévő négy rakétahordozóról 26 Kalibr típusú robotrepülőgépet lőttek ki 11 célpontra.

Az amerikai külügyminisztérium ismételten aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz harci gépek által Szíriában végrehajtott légicsapások több mint 90 százaléka nem az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vagy az al-Kaida terrorszervezet helyi szárnyának állásai ellen irányul, ahogy azt állítják, hanem elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői ellen harcoló mérsékelt felkelőket ellen. 

Rovatok