Index Vakbarát Hírportál

Az USA és Oroszország együttműködésére van szükség Szíriában

2015. október 9., péntek 14:03

Az Egyesült Államok és Oroszország részvétele nélkül nem képzelhető el a béke megteremtése Szíriában – állapította meg a spanyol és német külügyminiszter madridi megbeszélésén pénteken.

José Manuel García-Margallo és Frank-Walter Steinmeier egyetértettek abban, hogy a két nagyhatalomnak együtt kell fellépnie a közös ellenséggel, a „Szíriában megtelepedett terrorista szervezetekkel” szemben, írja az MTI.

A német külügyminiszter közvetlen felhívást intézett Washingtonhoz és Moszkvához, hogy mélyítsék el a párbeszédet, amelyet „beárnyékolt” az orosz fegyveres beavatkozás.

„Harcba kell szállni a terroristákkal, de nem szabad elfeledkezni a politikai folyamatról sem” – mondta a német miniszter, hozzátéve, hogy a nemzetközi közösségnek politikai és morális kötelessége keresni a megoldást.

José Manuel García-Margallo szerint most nagyobb szükség van a tűzszünetre Szíriában, mint eddig bármikor, és szükség van minden érdekelt fél közreműködésére is a béke megteremtésében. Példaként említette Törökországot és Iránt az Egyesült Államok és Oroszország mellett.

A spanyol miniszter szerint kétséges, hogy Bassár el-Aszad szír elnöknek része lehet a válság végleges megoldásában, és az államfő része lehet Szíria jövőjének.

Rovatok