Index Vakbarát Hírportál

Lelőtt öt lázongó palesztint az izraeli hadsereg

2015. október 9., péntek 18:05 | aznap frissítve

Kétszáz palesztin tüntető rohamozta meg a gázai-izraeli határt péntek délután, számolt be a Jerusalem Post. A tüntetők köveket dobáltak, és gumikat égettek. Amikor egy csoport a felszólítás ellenére a határt őrző katonák felé indult, azok tüzet nyitottak. Ekkor vesztette életét öt tüntető.

Az Al Jazeeraszerint a katonák gumilövedéket is használtak. Hetvenen megsebesültek, a lap szerint 10 ember állapota kritikus.

A zavargások a péntek déli ima után kezdődtek, amikor a Gázai övezet keleti részén, több helyszínen - így Nahal Oz határátkelőnél, Han Junisz településnél, a Dzsabalíja menekülttábornál és Bét-Hanúnnál - összesen legalább kétszáz palesztin fiatal kövekkel kezdte dobálni az

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője a spanyol hírügynökségnek megerősítette az összecsapások tényét, számolt be az MTI.

Az izraeli-palesztin feszültség legutóbbi kiéleződése óta most először haltak meg palesztinok a Gázai övezetben.

Ez lesz az új intifáda?

Izraelben és a megszállt területeken már kilencedik napja tart az erőszakhullám, amelynek hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.

Az eszkalálódó helyzetről, és arról, hogy mi is az intifáda,izgalmas cikkben számoltunk be.

A ciszjordániai Hebrónban, egy zsidó telepen pénteken megsebesített egy izraeli rendőrt egy palesztin férfi, akivel később végzett a biztonsági erők egyik tagja. Az ország több más pontján is történtek incidensek, de ezek nem voltak halálos kimenetelűek.

Rovatok