Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a kínai elefántcsont-királynőt

2015. október 9., péntek 22:03

Egy kínai nő tíz év alatt legalább 706 elefántagyart csempészett Kelet-Afrikából Kínába. A tanzániai hatóságok szerint az elefántcsont értéke 2,5 millió dollár.

A 66 éves, elefántcsont-királynőként emlegetett Jang Feng Glen egy összetett csempészhálózatot működtetett, és nem csak őt, hanem a beszállítói közül is sokat elkaptak – írja a CNN. Az Elephant Action League nevű állatvédelmi szervezet vezetője szerint ideje volt már, hogy valaki végre a nagyhalak közül is lebukjon.

A szuahéli tolmács Glen aki a 70-es években érkezhetett Tanzániába, az évtizedek alatt komoly ismeretségi körre és befolyásra tett szert. Több cége és egy nagy étterme is van Dar es Salaamban.

A hatóságok egy ideje már figyelték, és pár napja egy autós üldözés végén kapták el. Tegnap elutasították az óvadékkérelmét, így előzetes letartóztatásban marad. Feng letartóztatása egy nagyobb kormányzati program része, hogy megtisztítsák az országot az orvvadászattól.

Tanzániában tíz év alatt az elefántállomány a harmadára csökkent az illegális vadásazt és elefántcsont-kereskedelem miatt. Az állatvédők szerint a probléma gyökere Kína, a világ legnagyobb elefántcsont-importőre.

Rovatok