Index Vakbarát Hírportál

Három települést foglalt el az Iszlám Állam pénteken

2015. október 9., péntek 11:39

Az Iszlám Állam meglepetésszerű támadások sorozatával több települést is elfoglalt rivális lázadócsoportoktól pénteken a szíriai Aleppó tartományban. Meghalt az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka is – írja az MTI az iráni katonai elitalakulat közleménye nyomán.

A csütörtök este kezdett támadás váratlanul érte a szíriai kormányerőket, de a Bassár el-Aszad elnök rezsimjével szövetséges Iránt és Oroszországot, valamint a rezsim ellen küzdő felkelőcsoportokat is. Az Iszlám Állam hadműveletére az orosz légicsapások és a szíriai hadsereg offenzívája mellett került sor. (Moszkva álláspontja szerint légicsapásai az Iszlám Állam ellen irányulnak, míg amerikai és szíriai ellenzéki források azok célját a rezsimmel szemben álló valamennyi csoport felszámolásában látják.)

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az utóbbi hónapok legjelentősebb Iszlám Állam-hadműveletéről van szó. Meglepetésszerű támadások sorozatával a két tűz közé szorult ellenfelektől három települést is sikerült péntekre ellenőrzésük alá vonniuk. A térségben lévő Gyalogsági Akadémiaként ismert katonai bázist is elfoglalták, amely mindössze 16 kilométerre (északkeletre) fekszik Aleppótól. A bázis két évvel korábban került a felkelők kezére a szíriai hadseregtől. Az Iszlám Állam a Twitteren is hivalkodott területi hódításaival.

Husszein Hamdáni tábornokot az Aleppótól északra fekvő térségben ölték meg az Iszlám Állam dzsihádista szervezet fegyveresei szerdán, miközben „tanácsadói missziójának” keretében tevékenykedett.

Az 1980-88-as iraki-iráni háború veteránja

A Forradalmi Gárda honlapján közzétett tájékoztató szerint Hamdáni fontos szerepet játszott a terroristák elleni háborúban. Hamdáni az 1980-88-as iraki-iráni háború veteránja volt, 2005-ben lett a Forradalmi Gárda helyettes parancsnoka. A tábornok haláláról az al-Madzsadin libanoni televízió is hírt adott.

Oroszországhoz hasonlóan Teherán is támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét a szíriai válság kirobbanása, 2011 óta.

Pénzügyi és katonai támogatást nyújt a damaszkuszi rezsimnek, katonai tanácsadói tevékenykednek a terepen. A Forradalmi Gárda tagjai különösen ott vannak jelen, ahol a Teheránnal és Aszaddal szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet tevékenykedik. Irán a Hezbollah támogatója is egyben, Izraelt viszont nem ismeri el országként, általában a „cionista rezsim″ kifejezést használja rá.

Irán szerint nem harcolnak katonái Aszad oldalán

A Reuters értesülése szerint szeptember vége óta több száz iráni katona érkezett Szíriába, hogy részt vegyen egy átfogó támadásban az ország nyugati-északnyugati részén. Teherán tagadja, hogy katonái harcolnak Szíriában a damaszkuszi rezsim oldalán.

Ennek ellenére az iráni halottak növekvő száma arra enged következtetni, részt vesznek a konfliktusban. A Guardiannek több forrás egybehangzóan állítja: az elmúlt hónapokban feltűnően megnőtt a Szíriából hazatérő iráni katonák temetéseinek száma.

A Forradalmi Gárda egy másik tagja, Mohamed-Ali Allahdadi temetésén mondott beszédében a tábornok kiemelte: készen áll a mártírhalálra.

Allahdadi barátai hozzá hasonlóan várják a mártírhalált. Akik életben maradtunk, készen állunk az iszlám ellenségei, a lázadók, háborút kezdők elleni harcra. Készen állunk, hogy kövessük a mártírhalál vörös ösvényén, és országunk népe nagyra tartja a mártírokat.

– mondta.

Rovatok