Index Vakbarát Hírportál

Akárhogy rakják össze őket, katonai támaszpont lesz a kínai világítótornyokból

2015. október 10., szombat 09:51

Kína befejezte két világítótorony építését a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri zátonyokon - közölte a pekingi állami média. A világítótornyokat, amelyek a vitatott Spratly-szigetekhez tartozó Huajang (más néven Cuateron) és Csekua (Johnson South) nevű zátonyokon épültek fel, pénteken avatták fel, írja az MTI a Hszihua hírügynökség beszámolója alapján. A világítótornyok persze elég furák, hatalmas távközlési antennák meredeznek róluk, és helikopterleszálló is van, nyilván hogy a toronyőr munkáját megkönnyítsék.

Az utóbbi időben az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek bírálta Pekinget, amiért az zátonyokat és szigeteket tölt fel a Dél-kínai-tengeren, illetve kikötőket, leszállópályákat és egyéb, katonai célokra is felhasználható infrastruktúrát épít a mesterségesen létrehozott szárazföldre. Mindezt a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) is kifogásolta.

Manila és Washington szerint Kína ezzel megváltoztatja a status quót a Dél-kínai-tengeren, amelynek egyes részeire öt állam is igényt tart. Peking álláspontja szerint a tenger gyakorlatilag teljes területében Kína szuverenitása alá tartozik.

Washington nem fogadja el Peking szuverenitását a terület felett, és jelezte, hogy haditengerészetének hajói nem fognak tartózkodni attól, hogy szükség esetén használják a Kína által saját fennhatósága alá esőnek tartott vizeket. A kínai kormány erre reagálva pénteken közölte, nem fogja engedni, hogy felségvizeit a hajózás szabadságára hivatkozva megsértsék.

Korábban a kínai hatóságok azt állították, hogy a szigetfeltöltések és a létrehozott infrastruktúra az alapvető katonai védelmi igények kielégítése mellett elsősorban polgári célokat szolgál, így kiterjed a tengeri kutatásra, mentésre, a katasztrófák megelőzésére és mérséklésére, a tudományos tevékenységre, a meteorológiai, környezeti megfigyelésekre és a hajózás biztonságát, a halászatot segítő szolgáltatásokra. Peking azt is felemlegette, hogy a Fülöp-szigetek, Vietnam és Malajzia is töltöttek fel szigeteket és építettek kifutópályákat, valamint katonákat is állomásoztatnak a vitatott dél-kínai-tengeri területeken.

Rovatok