Index Vakbarát Hírportál

86 halott a felrobbantott ankarai béketüntetésen

2015. október 10., szombat 10:09 | aznap frissítve

Két robbanás rázta meg a török fővárost szombat reggel, írja az MTI. A BBC az Anadolu Agency nevű török hírportál alapján azt írja, hogy a robbanások helyszíne az ankarai főpályaudvarhoz közeli forgalmas útkereszteződés volt. A robbanásokat török bizonsági szakértők szerint öngyilkos merénylőkre erősített nagy erejű bombák okozták. A terrorakcióban 186-an megsebesültek, és a török egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 86-an meghaltak, írja a Reuters alapján a Breakingnews.com. 

A CNN Türk hírtelevízió szerint a valószínűsíthető terrortámadás helyszíne egy béketüntetés gyülekezőhelye volt, melynek résztvevői az ország délkeleti részén a török állam és kurd fegyveresek közti konfliktus ellen tiltakoztak. Eddig még egy szervezet sem vállalta magára a robbantást.

Az egyik robbanásról felvétel is készült, ami eredetileg a tüntetők akcióját akarta megörökíteni, de a békés performansz alatt a háttérben felrobbant az első bomba.

#Ankaradayız Emek, Barış ve Demokrasi Mitingindeki patlama anı videosu #dokuz8 / @meliketmbk pic.twitter.com/it3dodESKz

— dokuz8 (@dokuz8haber) 2015. október 10.

A tüntetést több párt (köztük a mérsékelt kurd HDP) és civil szervezet szervezte közösen azzal a céllal, hogy békét követeljenek a a török hatóságok és a PKK nevű fegyveres kurd szervezet között. 

A robbanás utáni káoszt a hatóságok sem segítettek elrendezni, a HDP twitteres beszámolói alapján a rendőrök a levegőbe lövöldöztek, és olyan is előfordult, hogy sebesülteket menteni próbáló emberket vertek meg.

Numerous dead and injured reported. Police attacked to people who tries to carry away injured from the meeting field pic.twitter.com/0eChKppcgk

— HDP English (@HDPenglish) 2015. október 10.

A legutóbb ehhez hasonló merénylet nyár elején történt Diyarbakir városában. Néhány elemző mostanában jelezte, hogy Törökország újabb terrortámadások célpontjává válhat, mivel a közelmúltban az USA rendelkezésére bocsátották egy légitámaszpontjukat, hogy onnan bombázzák az Iszlám Állam csapatait. Arról, hogy hogy húzta magára Törökország az Iszlám Állam egész problematikáját, ebben a cikkünkben olvashat utána részletesebben.

Az országban jövő hónapban újra választásokat tartanak, mivel a júniusi választásokon egy párt sem szerzett abszolút többséget, és koalíciót sem alakítottak, így nem jött létre kormányzóképes erő. 

Rovatok