Index Vakbarát Hírportál

Könnygázt vetettek be az ankarai merénylet helyszínén

2015. október 11., vasárnap 14:13

Több ezren tiltakoztak vasárnap a török fővárosban, Ankarában az előző nap elkövetett merénylet ellen. A robbantás helyszínén ugyanakkor a rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett megakadályozni, hogy kurdbarát politikusok és más gyászolók virágot helyezzenek el az áldozatok emlékére, közölte az MTI.

A legfrissebb adatok szerint a béketüntetés idején elkövetett két öngyilkos merénylet 95 halálos áldozatot követelt, 160-an megsebesültek, közülük 65-öt intenzív osztályon ápolnak. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vasárnap azt közölte, hogy adataik szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban.

A hatóságok később engedélyezték, hogy hetven gyászoló bejusson a terrortámadás elkerített helyszínére, hogy lerója tiszteletét az áldozatok emléke előtt. A tömeg közben Recep Tayyip Erdogan török elnökre utalva azt skandálta, hogy "Gyilkos Erdogan", és hasonlóan gyilkosoknak nevezték a rendőröket. A HDP közlése szerint többen megsérültek a rendőrökkel való dulakodásban.

A virágok elhelyezését követően a gyászolók csoportja menetben indult Ankara főterére. A parlamenthez és a kormányzati épületekhez vezető utat ugyanakkor a rendőrök vízágyúkkal elállták.

A kormány cáfolta, hogy bármi köze lenne a merénylethez. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, a kurd fegyveresek vagy szélsőbaloldali frakciók követhették el a merényletet. Ugyanakkor egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a terrorcselekmény elkövetését, miközben az Iszlám Állam egy-egy merénylet után általában azonnal büszkén vállalni szokta a felelősséget.

A török nyomozók vasárnap folytatták a vizsgálatokat a tettesek és az áldozatok azonosítása érdekében. Az egyik elkövetőt már azonosították egy 25-30 éves férfi személyében, miután megvizsgálták a helyszínen lévő holttesteket, illetve ujjlenyomatokat rögzítettek. Az áldozatok közül eddig 52-t azonosítottak.

Ahogy megírtuk, már szombat este is volt egy tiltakozó nagygyűlés Ankarában, akkor tízezer ember vonult az utcára, és szintén Erdogant és pártját hibáztatták a merényletért. A Dogan hírügynökség ugyanakkor tiltakozó menetekről adott hírt Izmírból, Batmanból, Urfából és Vanból is.

A NATO, az Egyesült Államok és Oroszország is elítélte a merényletet, de részvétét nyilvánította Orbán Viktor és Áder János is.

Rovatok